BiH

Borenović: Uspješna posjeta i kontakti u SAD

Borenović: Uspješna posjeta i kontakti u SAD
Foto: N.N. | Borenović: Uspješna posjeta i kontakti u SAD

​Predsjedsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, je tokom radnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i posjete Кongresu, u odvojenim sastancima razgovarao sa senatorom Rodžerom Vikerom i kongresmenima Pol Кukom, An Vagner i Stivom Кoenom.

Borenović je sa američkim senatorom i kongresmenima razgovarao o brojnim izazovima sa kojima se suočavaju Republika Srpska i BiH.

„Jedan od ključnih prioriteta mora biti uspostavljanje pune vladavine prava, čega nema bez jakih institucija pravosuđa. Nažalost, trenutno je pravosuđe najslabiji stub vlasti ove zemlje, brojne afere korupcije i kriminala nisu procesuirane, a bez efikasnih institucija koje štite građane ne može biti iskoraka i napretka. Sve to utiče na ekonomski razvoj i ukupno stanje u društvu. Naša vizija je pravedno društvo i na tim temeljima ekonomska i svaka druga obnova i prosperitet", rekao je Borenović.

On je istakao da su izmjene Izbornog zakona neophodne da bi osigurale poštene izbore, koji izražavaju stvarnu volju građana, a da pune demokratije nema bez nepristrasnih javnih medija koji istinito informišu javnost.

Tokom sastanaka govora je bilo i o migranstkoj krizi i složenosti situacije sa kojom se BiH suočava i neophodnosti koordinacije domaćih i međunarodnih institucija da bi se ovom krizom što efikasnije upravaljalo.

Američki zvaničnici su istakli značaj održavanja dobrih međunarodnih odnosa, te prenijeli očekivanja američke administracije da se kroz čvršću saradnju u procesu evroatlanskih integracija kreira dugoročna stabilnost i sigurnost u regionu.

Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama realizovana je u okviru Кluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja koji čine grupa poslanika iz različitih političkih partija uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije