BiH

Bošnjaci bi u vlast, DNS i SPS važu kojem će se taboru prikloniti

Bošnjaci bi u vlast, DNS i SPS važu kojem će se taboru prikloniti
Foto: Ilustracija | Bošnjaci bi u vlast, DNS i SPS važu kojem će se taboru prikloniti

BANJALUKA - Da budu u skupštinskoj većini u Srpskoj, koju će, prema svemu sudeći, činiti SNSD s koalicionim partnerima, zainteresovani su i novoizabrani bošnjački poslanici okupljeni u Pokretu za državu, dok SPS i DNS još ne žele da se izjasne kojem će se prikloniti taboru, a Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, poručuje da nikad neće biti u vlasti sa strankom Milorada Dodika.

SPS bi, prema sadašnjoj računici, trebalo da ima tri poslanika u NS RS, a sudeći prema izjavi lidera te stranke Gorana Selaka, sve opcije su otvorene.

Selak ističe da je SPS mlada politička partija koja može biti izuzetno zadovoljna svojim rezultatima na prethodnim izborima, ako se u obzir uzmu partije koje su duže od 15-20 godina u vlasti Republike Srpske, a koje su imale tek neki procenat bolji rezultat od SPS.

"Sa tri narodna poslanika SPS ne želi da učestvuje u bilo kojim spekulacijama prije zvaničnog proglašenja rezultata, nakon toga naši ciljevi i politike koje zastupamo će biti osnova za bilo koje razgovore o učešću u bilo kojoj vlasti. Najbitnije je to da će SPS zastupati primarno interes Republike Srpske, boraca, mladih i na tome insistirati da li bili pozicija ili opozicija, svejedno, interes Srpske je za SPS crvena linija, borba za bolju, jaču i sigurnu Srpsku", kaže Selak za "Nezavisne novine".

Pokret za državu bi, prema sadašnjoj računici, trebalo da ima četiri poslanika, mada se nadaju i petom, kada pristignu glasovi poštom. Mandat je, između ostalih, osvojio Ramiz Salkić, koji ističe da su zainteresovani da budu dio vlasti, kako bi riješili goruća pitanja ljudi koji su im dali povjerenje.

"Naravno da smo zainteresovani da budemo dio vlasti, samo tako možemo spriječiti sve ono što je rađeno proteklih godina prema Bošnjacima na prostoru ovog entiteta. Bez vlasti teško da bismo mogli da promijenimo ambijent. U našim očima nema velike razlike između vlasti koju bi predvodio SNSD ili neko drugi. Ideološki, iste su matrice, ciljevi, principi", kaže Salkić za "Nezavisne novine".

Nenad Nešić, lider DNS-a, a koji će, kako sada stvari stoje, imati četiri poslanika, kaže da čekaju da vide šta će se desiti s ovim izborima, pa će nakon toga donijeti odluku.

"Mi ćemo se voditi isključivo interesima Republike Srpske", rekao je Nešić upitan da li su otvorene sve opcije po pitanju formiranja NS RS.

Prema sadašnjoj računici, Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića imaće četiri poslanika, a on tvrdi da su mu za taj nivo vlasti oteta dva ili tri mandata. Vukanović naglašava da će insistirati na tome da se ponovo broje glasovi za NS RS.

"Do tada, ne mogu ništa da komentarišem. Ono što mogu reći jeste da nikad neću biti u vlasti s režimom. Sa Dodikom, nikad. Mislim da sam ja tu isključiv", rekao je Vukanović za "Nezavisne novine".

Dok Centralna izborna komisija (CIK) BiH broji preostale glasačke listiće za sve nivoe vlati u BiH, uključujući i parlament Srpske, zasad je izvjesno da će najviše stolica u NS RS imati SNSD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije