BiH

Bošnjaci ne odustaju od veta na rebalans budžeta

Bošnjaci ne odustaju od veta na rebalans budžeta
Foto: N.N. | Bošnjaci ne odustaju od veta na rebalans budžeta

BANJALUKA – Vijeće naroda RS nije postiglo saglasnost o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS za ovu godinu, koji je pokrenuo Klub Bošnjaka.

Veto bošnjačkog kluba biće predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, što je naredni korak prije nego što akti budu upućeni Ustavnom sudu RS na konačno odlučivanje.

Naiem, ovaj klub nije odustao od stavljanja veta na rebalans Budžeta RS za ovu godinu, Informaciju u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH i nekoliko drugih akata.

Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda, pojasnio je za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja i organizacije civilnih žrtava rata. Okić je ukazao da su nuliranja sredstva za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata u RS neprihvatljiva.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda u RS je još prije epidemije koronavirusa stavio veto i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH. Bošnjački klub pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa i na odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banjaluka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko – Rača, pa dalje prema Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije