BiH

Bošnjacima iz inostranstva stiže mandat

Bošnjacima iz inostranstva stiže mandat
Foto: N.N. | Bošnjacima iz inostranstva stiže mandat

BANJALUKA - U ovom trenutku i na 89,19 odsto obrađenih biračkih mjesta Bošnjaci iz Republike Srpske nemaju mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što se nije desilo odavno, međutim u SDA se uzdaju u glasove iz inostranstva, koji bi im na kraju ipak mogli obezbijediti jednu kompenzaciju.

"Realno je da ćemo imati mandat. Imamo još oko 12.000 glasova iz inostranstva i očekujemo da ćemo na kraju dobiti jedan kompenzacioni mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekao je za "Nezavisne novine" Senad Bratić, visoki funkcioner SDA i novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske.

Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima 14 mandata. U ovom trenutku i na obrađenih 89,19 biračkih mjesta šest mandata, i to direktnih, osvojio je SNSD, dok je SDS osvojio dva direktna i nijedan kompenzacioni mandat. Kao i SDS, i PDP će imati dva mandata, i to jedan direktni i jedan kompenzacioni, dok će listi "Za pravdu i red", Demosu, SP-u i Ujedinjenoj Srpskoj pripasti po jedan kompenzacioni mandat.

U slučaju da SDA dobije značajniji dio od 12.000 glasova, koliko se procjenjuje da će stići iz inostranstva, mandat bi mogao pripasti njima, s tim da bi u tom slučaju bez mandata vjerovatno ostala Socijalistička partija.

Prema rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, a na 89,19 obrađenih biračkih mjesta, SDA ima 19.763 glasa, a Socijalistička partija 20.181 glas.

Što se tiče SDA, u ovom mandatu 2018-2022. godina, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je Adil Osmanović, a prije njega u mandatu 2014-2018. godine ispred ove stranke bio je Sadik Ahmetović. U mandatu 2010-2014. godina SDA nije imala mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok je u mandatu od 2006. do 2010. godine ispred SDA iz Republike Srpske bio takođe Sadik Ahmetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije