BiH

Bošnjacima sporan Zakon o zaštiti ćirilice

Bošnjacima sporan Zakon o zaštiti ćirilice
Foto: N.N. | Bošnjacima sporan Zakon o zaštiti ćirilice

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Klub Bošnjaka, kako je saopšteno, "smatra da je taj zakon suprotan odredbama ustava entiteta i države, u kojima je jasno definisano da su u BiH jednakopravna oba pisma, i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda".

U saopštenju se dodaje da Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage ovaj zakon. Ukoliko se to ne dogodi, kako dodaju, Klub Bošnjaka će podnijeti apelaciju za ocjenu ustanovsti Ustavnom sudu BiH.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra, na  posebnoj sjednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Kako je tada saopšteno, ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije