BiH

Božo Ljubić: Nije sigurno da će se izbori održati ove godine

Božo Ljubić: Nije sigurno da će se izbori održati ove godine
Foto: HNS BiH | Božo Ljubić: Nije sigurno da će se izbori održati ove godine

MOSTAR - Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, komentarišući odgađanje lokalnih izbora u BiH, rekao je da je to urađeno na nezakonit način jer je tu odluku donijela Centralna izborna komisija koja nije zakonita.

"Nije sigurno da će izbori uopće biti održani u ovoj godini. Ukoliko Ustavni sud BiH proglasi CIK nelegalno popunjenim ni ti rokovi ne važe. Trebalo je raspisati konkurs da svi imaju mogućnost da se jave i u toj proceduri izabrati članove CIK-a. Mislim da je to napravljeno vrlo nespretno od ljudi koji su to pravili, očito su bili u žurbi", kazao je Ljubić za televiziju "N1".

Objasnio je kako Parlament nije usvojio izborni zakon temeljem njegove apelacije iz 2016. godine te da je CIK u prošlom sazivu donio neka pravila koja "nisu zakonita jer ne postoji zakon te su na temelju tih pravila izabrani delegati u Dom naroda FBiH i države".

"Ako imaju većinu u Predstavničkom domu mogli su provesti svu proceduru i da opet izaberu koga hoće. Očito im se u nečemu žurilo i bojim se da je cilj dugoročan, da će se nastojati opstruirati izmjene izbornog zakon do sljedećih općih izbora, a onda temeljem političkog utjecaja kreirati Dom naroda da se zagospodari jednom trećinom hrvatskih pozicija u Domu naroda FBiH i onda izaberu i Vladu i predsjednika bez hrvatskog legitimiteta. Sa stajališta HNS-a to je politički neprihvatljivo. Insistirat ćemo da se u parlamentarnoj proceduri usvoji izborni zakon koji će uvažiti glavne tačke iz presude Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'", rekao je.

Kazao je da se zalažu da se implementiraju i presude Suda za ljudska prava u Strazburu podsjećajući kako su imali to u prijedlogu izmjena izbornog zakona koji je usvojen u Domu naroda, ali ne i u Predstavničkom domu.

Na pitanje da li su raniji članovi CIK-a bili pod političkim uticajem, kazao je kako to ne može reći jer niko nije problematizovao njihov rad na taj način kao što je to slučaj sada.

Na pitanje da li se pokušava napraviti "mostarizacija" od BiH, kazao je kako se BiH dešava nešto mnogo gore.

"Nama se dešava kiparizacija BiH. Ovi događaji koji su na sceni - od nelegalnog izbora CIK-a, pritiska na hrvatsku politku, pokušaj zabrane mise, dehumanizacije hrvatskog naroda, ide u smjeru da se pokuša podjela vlasti između dvije entitetske većine - srpske i bošnjačke. Nažalost to vodi prema ciparskom sindromu. Razočaran sam kratkovidnom bošnjačkom politikom koja pokušava podijeliti vlast u BiH sa komponentom iz RS. Nama je stalo do BiH i spremni smo je izgrađivati, ali pod uvjetom da ostvarujemo svoja prava kako konstitutivan jednakopravan narod", rekao je Ljubić.

Istakao je kako je "izgiran duh Dejtona" misleći na izbor delagata Doma naroda u FBiH i hrvatskog člana Predsjedništva.

"Znamo da je Komšić izabran sa 95 posto bošnjačkih glasova i ne pokušava se predstaviti kao hrvatski član Predsjedništva. Ukoliko želimo da BiH ide putem samoodrživosti i bude spremna za eurotalantske integracije, mi se međusobno tri konstitutivna naroda moramo priznati", rekao je Ljubić između ostalog.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije