BiH

Brisel će uključiti Balkan u paket za zdravstvo

Brisel će uključiti Balkan u paket za zdravstvo
Foto: N.N. | Brisel će uključiti Balkan u paket za zdravstvo

BRISEL - U paket zdravstvenih mjera, s ciljem jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica EU zbog epidemije virusa korona, koji je u srijedu usvojila Evropska komisija, biće uključene i zemlje zapadnog Balkana, potvrđeno je "Nezavisnim" u Briselu.

Time se nastavlja koordinisano upravljanje mjerama i uključivanje zapadnog Balkana u evropske planove, nakon što je isto urađeno uključivanjem regiona u evropski sistem javnih nabavki za medicinsku opremu.

Kako je "Nezavisnim" rekla Ana Pisonero Hernandez, portparol za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji, kad god to bude bilo potrebno, Evropska komisija će pridružiti zapadni Balkan i zemlje susjedstva akcijama koje su navedene u ovom paketu.

"U saopštenju koje smo izdali jasno smo rekli da nam je iskustvo pokazalo da su koordinisane akcije sa susjedima na nivou EU od vitalne važnosti i da će sprečavanje i upravljanje svakom narednom epidemijom zahtijevati kontinuiranu saradnju i podršku našem neposrednom susjedstvu", izjavila je Pisonero Hernandezova za "Nezavisne".

Na stranici Evropske komisije pojašnjeno je da se ovaj paket mjera odnosi na sve potrebne akcije za bolju spremnost u suzbijanju pandemije, poput testiranja i praćenja kontakata, jačanja nadzora nad javnim zdravstvenim sistemom i bolje opremljenosti ličnom zaštitnom opremom, medicinskom opremom i uređajima.

"U akcije su uključene i mjere na menadžmentu kapaciteta u slučaju naglog porasta broja oboljelih, nefarmaceutske kontramjere, podrška manjinama i ranjivim kategorijama stanovništva i aktivnosti na suzbijanju izazova usljed sezonskog gripa", naglasili su oni.

U Delegaciji EU kažu za "Nezavisne" da je iz EU u BiH do sada za hitne medicinske potrebe u vezi sa virusom korona isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko sedam miliona evra, te su naglasili da je pomoć otišla u tridesetak gradova u svim dijelovima BiH. Kako ističu, s nabavkom opreme će se nastaviti i u narednom periodu, u skladu s potrebama na terenu.

Naglasili su da je do sada isporučeno milion zaštitnih maski, 61 respirator, 7.500 testova, 20 ultrazvučnih aparata, osam rendgenskih aparata, devet aparata za anesteziju te dvije hiljade pulsnih oksimetara.

Kada je riječ o RS, ističu da je pomoć isporučena u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Doboj, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Zvornik, Foču, Nevesinje i Trebinje.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je važno da zemlje članice nastave koordinaciju mjera koje se sprovode te da je to od vitalne važnosti da epidemiološka situacija ostane na niskom nivou u cijeloj EU.

"Zdravstvene mjere koje su preduzele zemlje pomogle su da se smanje brojevi novih infekcija na nivo koji je podnošljiv za zdravstveni sistem. A to je omogućilo da se započne sa progresivnim dizanjem mjera i restrikcija koje su uvedene. Sve mjere su u skladu sa Evropskom mapom podizanja mjera u vezi sa virusom korona", naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije