BiH

Pratite nas na Google news

Brisel zabrinut za migrante u BiH

Brisel zabrinut za migrante u BiH
Foto: Arhiva | Brisel zabrinut za migrante u BiH
Dejan Šajinović

BRISEL - Evropska komisija je zabrinuta zato što BiH nije predložila prilagođene lokacije za dodatne smještajne kapacitete za boravak migranata uprkos činjenici da je izrazila spremnost da obezbijedi finansijsku podršku, saopšteno je iz te institucije nakon održanog sastanka na visokom nivou sa zvaničnicima BiH posvećenog migracijama.

Kako je saopšteno, od BiH je zatraženo da bez daljeg kašnjenja identifikuje odgovarajuće lokacije za ovu namjenu.

"Evropska komisija podvlači da je važan dignitet i bezbjednost svih ljudi, a posebno najranjivijih kategorija, koje treba da budu obezbijeđene i zaštićene. Komisija i ovog puta želi da pohvali rad humanitarnih partnera, čije aktivnosti moraju i dalje biti podržane", saopšteno je iz Komisije.

Oni su podsjetili da je Evropska komisija od 2018. pružila pomoć BiH za ove namjene od 24 miliona evra, a na sastanku je bilo riječi i o mjerama koje je potrebno preduzeti pred nadolazeću zimu.

"Smatramo dobrodošlim nastojanje bh. vlasti da pojačaju koordinaciju u rješavanju pitanja migracija. U tom smislu Evropska komisija će obezbijediti višeg eksperta kako bi pomogao u uspostavljanju koordinirajućih struktura", saopšteno je.

Pozvali su nadležne da se poboljša funkcionisanje trenutnih prihvatnih centara, te da se pod hitno migranti i izbjeglice izmjeste iz neadekvatnog prihvatnog centra Vučjak.

Na sastanku je predsjedavao Kristijan Danielson, generani direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, a s evropske strane prisustvovala je Monik Paria, generalna direktorica Direkcije za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći. Sa bh. strane delegaciju je predvodio Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, s kojim su bili i predstavnici Unsko-sanskog kantona i drugih regiona obuhvaćenih ovim pitanjem.

Prema evropskim podacima, od januara prošle godine u BiH je ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata, a trenutno je u zemlji prisutno njih oko 7.400, kojima je potrebna pomoć, a većina ih se nalazi u Unsko-sanskom kantonu. Njih 4.100 je smješteno u centre čije uspostavljanje je finansirala EU. Od 2007. godine do danas EU je za pitanja migracija i menadžmenta granice kroz Instrumente pretpristupne pomoći BiH pružila podršku u vrijednosti od 48,6 miliona evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije