BiH

Budimir o aferi "diplome": Ako bude potrebe, oduzimaćemo dozvolu za rad fakultetima

Budimir o aferi "diplome": Ako bude potrebe, oduzimaćemo dozvolu za rad fakultetima
Foto: Dražan Pozderović | Budimir o aferi “diplome”: Ako bude potrebe, oduzimaćemo dozvolu za rad fakultetima

BANJALUKA - Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, rekao je da su zatražili od Inspektorata Srpske da postupa nakon policijske akcije sprovedene u dijelu visokoškolskih ustanova, kako bi se izvršila provjera i preduzele zakonske mjere, pa ako je potrebno i oduzimanje dozvola za rad određenim ustanovama.

Upitan, ako se dokaže da su diplome prodavane, koje su to konkretne mjere koje se mogu preduzimati, odgovorio je da je krajnja mjera oduzimajnje dozvole za rad i brisanje te visokoškolske ustanove iz registra ovih ustanova.

On je naglasio da je od Agencije za visoko obrazovanje zatraženo da se privremeno obustavi proces reakreditacije za određene institucije gdje je taj proces u toku, a kako bi se nakon započete istrage vidjelo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

Resorni ministar uvjerava da neće biti povlaštenih, te da očekuju od Inspektorata da se oštro obračuna sa svim negativnim pojavama u visokom obrazovanju.

"Provjera rada tih ustanova je pitanje Inspektorata i očekujem da će to biti u najkraćem roku”, naveo je resorni ministar.

Upitan da li će pokrenuti reviziju diploma ministara u Vladi Srpske, odgovorio je zašto bi on to činio, te da za svakoga, ko ima neka saznanja, za to postoje nadležni organi kojim se to može prijaviti.

Na pitanje da li je on imao angažman na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL), a koji se spominje kao jedan od univerziteta koji su pod lupom istražilaca, rekao je da je prije određenog vremena bio jedan od saradnika u nastavi na NUBL-u.

"Ako pojedinci urade određene stvari na visokoškolskim ustanovama, ne možemo to da pripišemo i visokoškolskoj ustanovi", rekao je Budimir.

Na pitanje koliko može trajati provjera rada ovih visokoškolskih ustanova, s obzirom da one i sutra i za sedam dana mogu nekome izdati diplomu, Budimir je izjavio da je to pitanje rada Inspektorata.

"Ovdje će se sigurno pojačanim mjerama pristupiti i očekujem da će se u najkraćem zakonskom roku izvršiti određene provjere", naveo je Budimir.

Na pitanje da li je kao jedna od mogućih opcija i procjeravanje validnosti svih diploma izdatih na tim visokoškolskim ustanovama, Budimir je odgovorio da se trebaju vidjeti službene informacije od SIPA, jer se sada govori na osnovu indicija.

"Ja vas uvjeravam da ćemo preduzeti sve zakonske mjere prema tim institucijama i tim ljudima koji se nalaze u sistemu visokog obrazovanja", rekao je Budimir.

On se osvrnuo i na zakonitost diploma izdatih u ovim ustanovama i rekao da se tu ide od slučaja do slučaja u nadzoru. Rekao je da nema informacije o tome da su ovom istragom obuhvaćene i diplome nekih od zaposlenih u Vladi Srpske.

"A pretpostavljam, svako ko je bio predmet istražnih radnji, nebitno je gdje radi, nema amnestiranja u ovim slučajevima. Nema izuzimanja bilo koga kada su u pitanju istražne radnje", istakao je resorni ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije