BiH

Budžet Republike Srpske u plusu više od 90 miliona maraka

Budžet Republike Srpske u plusu više od 90 miliona maraka
Foto: Ilustracija | Budžet Republike Srpske u plusu više od 90 miliona maraka

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da prihodi i primici u budžetu Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine iznose milijardu i 648 miliona KM i veći su za jedan odsto od planiranih, dok su izdaci milijardu i 550 miliona KM i oni su 95 odsto od plana.

"Ako pogledamo konsolidaciju budžeta za prvih šest mjeseci ukupni prihodi i primici su milijardu i 934 miliona KM, a izdaci milijardu i 842 miliona KM. To znači da smo u jednom pozitivnom plusu više od 90 miliona KM", rekla je Vidovićeva.

Ona je za "RTRS" rekla da će se ovakvo stanje u budžetu Republike Srpske nastojati održati do kraja godine, i pored toga što Republika Srpska od UIO BiH nije dobila dobar dio prihoda, oko 60 miliona KM.

"Taj naš rebalans je ipak napravljen na bazi više prikupljenih prihoda u domaćoj varijanti od direktnih poreza", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da su tome doprinijele mjere kontrole i suzbijanja sive ekonomije, ali i mjere Vlade Republike Srpske u pogledu rasterećenja privrede čije su posljedice povećanje prosječne plate.

Vidovićeva je napomenula da u direktnim porezima veliki rast imaju doprinosi, ističući da je za Fond PIO prikupljeno 39 miliona KM više u odnosu na isti period lani, za Fond zdravstva 28 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

"Najveći rast ostvario je prihod od igara na sreću u iznosu od 41 odsto u odnosu na isti period lani i za ovaj period prikupljeno je 7,8 miliona KM više, iako je primjena novog Zakona o igrama na sreću tek tri mjeseca", kaže Vidovićeva.

Govoreći o zaduženjima Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da Srpska uspješno izvršava sve svoje obaveze.

"Za prvih šest mjeseci ove godine zaduženje je bilo 181 milion KM za obveznice i 40 miliona KM za trezorske zapise. Od ovih 40 miliona KM već smo 20 miliona KM vratili u julu, a drugi dio u septembru. Otplatili smo do sada ino duga 141 milion KM i unutrašnjeg duga 158 miliona KM", istakla je ministar finansija Republike Srpske.

Ona je podsjetila da se Srpska, prema odluci Narodne skupštine, zadužuje 371 milion KM, a vraća obaveze od 603 miliona KM, ističući da Republika Srpska svake godine više vraća nego što se zadužuje.

Kada je riječ o kapitalnim projektima, Vidovićeva je rekla da su Republici Srpskoj jedini i najveći prioritet investicije.

"Moramo pokrenuti investicione cikluse, a tu prednjači energetski sektor i infrastruktura u smislu izgradnje puteva. Tim pokretanjem mogli bismo doći do rasta bruto društvenog proizvoda od pet odsto i sigurna sam da ćemo to u idućoj godini uspjeti", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska zahvalna Srbiji što joj pomaže, navodeći da je pomoć došla u nekoliko grantova koji su sprovedeni kroz projekte u lokalnim zajednicama.

"Grant od 25 miliona evra koji dolazi iz Srbije biće implementiran po lokalnim zajednicama u infrastrukturu i neke proizvodne objekte prema potrebi", zaključila je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije