BiH

Budžet USK usvojen zahvaljujući poslanici iz opozicije

Budžet USK usvojen zahvaljujući poslanici iz opozicije
Foto: N.N. | Budžet USK usvojen zahvaljujući poslanici iz opozicije

BIHAĆ - Skupština Unsko sanskog kantona, na svom zasjedanju u protekli ponedjeljak, usvojila je budžet za ovu kalendarsku godinu u visini od 235 miliona maraka, čime je omogućeno normalno funkcionisanje finansijskih tokova u ovome kantonu.

Obzirom da je krajem marta isteklo važenje odluke o privremenom finansiranju, došla je u pitanje isplata ličnih primanja za oko 6.000 budžetskih korisnika, kao i izmirivanje ostalih budžetskih obaveza, pa se usvajanje proračuna nametnulo kao prvorazredni prioritet. 

Takvu odluku su ultimativno zahtijevali i sindikati budžetskih korisnika, prijeteći protestima i drugim oblicima sindikalne borbe u slučaju drugačijeg scenarija. 

Inače, usvajanje najvažnijeg finansijskog dokumenta došlo je u pitanje zbog nepostojanja većine u Skupštini USK, a zanimljivo je da je budžet usvojen prostom većinom od 16 glasova, pri čemu je odlučujući bio glas poslanice Bernade Jukić Kličić iz Stranke demokratske akcije, inače najveće opozicione političke partije u ovome kantonu. 

"Naša zastupnica je glasala protivno stavovima kluba naše stranke i ja u ovome trenutku ne želim spekulisati zbog čega je to tako. Sve ćemo razmotriti unutar organa političke partije i tada će sve biti jasnije", kazao je Jasmin Musić, predsjednik kluba SDA u kantonalnoj skupštini. 

Premijer USK, Mustafa Ružnić, izrazio je zadovoljstvo ovakvim ishodom, te istakao kako je budžet planiran u realnim okvirima i da je njegov karakter stabilizacijski. 

Međutim, u opoziciji su drugačijeg mišljenja, smatraju kako je budžet finansijski prenapuhan, te da već sada nedostaje oko 40 miliona maraka kako bi se on realizirao u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije