BiH

Budžet institucija BiH 7. jula pred poslanicima

Budžet institucija BiH 7. jula pred poslanicima
Foto: Fena/Arhiva | Budžet institucija BiH 7. jula pred poslanicima

SARAJEVO - Budžet institucija BiH za 2021. godinu biće razmatran u redovnoj proceduri 7. jula na sjednici Predstavničkog doma BiH.

Ovo su "Nezavisnim" nakon sjednice Kolegija ovog doma potvrdili Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH i Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.

Zvzidić je rekao da je Prijedlog budžeta institucija BiH upućen nadležnim komisijama na razmatranje, te da će on ići u redovnoj proceduri, kako je i upućeno od Predsjedništva BiH, što je "Nezavisnim" potvrdila i Krišto.

Krišto je rekla da je dogovoreno da Budžet bude razmatran 7. jula i da ne vidi nikakav razlog da bude drugačije.

Podsjetimo, u petak je u Parlamentarnu skupštinu BiH iz Predsjedništva BiH stigao Prijedlog Budžeta institucija BiH za 2021. godinu i u tom budžetu nisu predviđena sredstva za povećanje najnižih plata službenicima policijskih agencija na nivou BiH, a ni vojnicima Oružanih snaga BiH.

S obzirom da će budžet biti razmatran u redovnoj proceduri, to znači da će oba doma Prijedlog razmatrati u dva čitanja, što znači da bi BiH budžet za ovu godinu koji je trebao biti usvojen još u decembru prošle godine trebala imati tek u avgustu.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije