BiH

Bursać: Mektić "sahranio" Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda

Bursać: Mektić "sahranio" Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda
Foto: Fena/Arhiva | Bursać: Mektić "sahranio" Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda

SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je danas da je poslanik u tom domu Dragan Mektić izgubio sve političke orijentire, osim onoga da treba da sluša SDA, jer je glasajući za negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH onemogućio njegovo usvajanje.

"Iako smo bili svjedoci da su na prošloj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH poslanik SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović glasali protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, opet je danas (Dragan) Mektić glasao za negativno mišljenje i samim tim onemogućio prohodnost zakonu za dalju proceduru", rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je istakla da zbog Mektićevog poteza strane sudije i dalje ostaju u Ustavnom sudu BiH, te da se, s obzirom na dosadašnju praksu, političke posljedice po Republiku Srpsku mogu naslutiti.

"Nastojanja su bila da se kompozicija Ustavnog suda izmijeni, jer je Ustavom omogućeno da Parlamentarna skupština donese drugu proceduru. Sva obrazloženja koja smo čuli od Mektića su samo bijedna opravdanja, a nikako argumenti utemeljeni na realnosti", rekla je Bursaćeva, dodajući da je besmisleno pozivanje na druge mogućnosti izbora, jer ukoliko se ne dozvoli zakonu da "živi", nemoguće je uticati i amandmanski.

Bursaćeva je ponovila da je Mektićev potez demonstracija poslušnosti politikama "političkog Sarajeva", a ne dosljednosti sprovođenja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je podsjetila i da je Narodna skuština Republike Srpske obavezala srpske predstavnike u institucijama BiH da učine sve što se može kako bi bio donesen zakon o drugačijem izboru sudija u Ustavnom sudu BiH, ističući da je Mektić danas onemogućio "nastavak života" predloženog zakonskog rješenja i stavio tačku na tu priču.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je danas negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog zakona su podržala dva poslanika SNSD i dva poslanika HDZ BiH, a protiv je, uz poslanike SDA, SDP i DF, bio i poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije