BiH

Pratite nas na Google news

Bursaćeva i Bosić na saslušanju o izborima u kontekstu pandemije

Bursaćeva i Bosić na saslušanju o izborima u kontekstu pandemije
Foto: Fena | Bursaćeva i Bosić na saslušanju o izborima u kontekstu pandemije
Srna

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać i član delegacije Mladen Bosić učestvovaće u saslušanju na temu "Obaveze koje proističu iz članstva i održavanje demokratskih izbora u kontekstu pandemije kovid-19".

Saslušanje će u okviru video–sastanka Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biti održano u ponedjeljak, 22. juna, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Kako je najavljeno iz Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, učesnici će imati priliku da čuju izlaganje uvodničara na ovu temu, predsjednika Savjeta za demokratske izbore Venecijanske komisije Olivera Kaska.

Nakon uvodničara, izvjestioci i članovi Monitoring komiteta iz Poljske, Francuske i Sjeverne Makedonije govoriće o pojedinačnim slučajevima organizovanja izbora u vrijeme pandemije.

Prema najavama, cilj saslušanja jeste da se naglasi da je, u uslovima pandemije kovid–19, od presudne važnosti zaštita demokratskih procesa i izbora kao najosnovnijeg izraza demokratije.

S tim u vezi, tokom saslušanja biće upozoreno na to da zaštita demokratskih izbora podrazumijeva da se vlasti u državama članicama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope pobrinu da posebne mjere, koje se preduzimaju za organizaciju izbora u uslovima pandemije, odgovaraju propisanim evropskim standardima za demokratske izbore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije