BiH

CB BiH ne odustaje od "otimanja" registra računa fizičkih lica

CB BiH ne odustaje od "otimanja" registra računa fizičkih lica
Foto: N.N. | CB BiH ne odustaje od "otimanja" registra računa fizičkih lica
Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako je priča o registru računa fizičkih lica kod Centralne banke (CB) BiH počela tek nedavno i to Pismom namjere prema MMF-u, ova finansijska institucija još od 2016. godine radi na tom projektu, stvarajući tehničke preduslove da uspostavi taj registar, a prema nezvaničnim informacijama nije isključeno ni preglasavanje predstavnika Republike Srpske u CB BiH.

Upravo je ovaj registar jedan od razloga zbog kojih je "propao" aranžman sa MMF-om jer Republika Srpska nije željela pristati na to da Centralna banka preuzme entitetsku nadležnost kada je riječ o registrima računa fizičkih lica.

S druge strane, u Centralnoj banci BiH i dalje tvrde da imaju pravni osnov i tehničke preduslove za uspostavu računa fizičkih osoba.

Centralnoj banci krajem 2020. godine, tačnije 29. decembra, poslali smo pitanja da li je radila na nadogradnji postojećeg Jedinstvenog registra računa kako bi uključio i račune fizičkih lica i koja je bila uloga jedne slovenačke kompanije u tom poslu, te da li je CB BiH sklapala ugovor s njom, koje vrijednosti i kada je taj ugovor sklopljen.

Umjesto odgovora, Centralna banka BiH se 6. januara oglasila opširnim saopštenjem objavljenim na svojoj veb-stranici ne odgovarajući ni na jedno od postavljenih pitanja, istovremeno tvrdeći da imaju zakonski osnov i tehničke preduslove za uspostavu računa fizičkih osoba.

Takođe, u svom saopštenju između ostalog navode i to da propisi, smjernice i upute koje oni (CB BiH) donose imaju zakonsku snagu na području cijele BiH, te da "entitetski zakon ne može ograničiti niti umanjiti ovlaštenja koja po Zakonu o Centralnoj banci BiH ima ova institucija".

Prema nezvaničnim informacijama, Centralna banka BiH i guverner Senad Softić razmatraju mogućnost da na nekoj od narednih sjednica UO CB BiH preglasaju predstavnike Republike Srpske i donesu odluku o uspostavljanju registra računa fizičkih lica u BiH i pored toga što je to u nadležnosti entiteta.

Republika Srpska je, recimo, Zakonom o unutrašnjem platnom prometu definisala uspostavu registra računa fizičkih osoba koji vodi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), a sličan zakon donio je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, međutim još Dom naroda Parlamenta FBiH nije potvrdio taj federalni zakon koji takođe nadležnost za registar računa fizičkih lica daje Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA).

Dragan Kulin, član Upravnog odbora CB BiH, kaže za "Nezavisne" da CB BiH nema zakonsku osnovu za uspostavljanje registra računa fizičkih lica jer je Republika Srpska to uredila svojim zakonom, a slično se očekuje i u Federaciji BiH.

"Još od 2008. godine postoje pisma ministara finansija Republike Srpske i Federacije BiH koji su jasno rekli da bi za uspostavljanje registra računa fizičkih lica u CB BiH bilo potrebno donijeti zakon. S druge strane, guverner Softić priča priču da je to moguće da uradi Centralna banka nekom svojom odlukom kojom bi se zaobišla i Agencija za bankarstvo RS i anulirala sva zakonska rješenja", rekao je Kulina, dodajući da se jedna takva odluka može donijeti samo preglasavanjem u UO CB BiH.

On ističe da prema zakonu CB BiH nema nadležnosti prema fizičkim licima, te da Pismo namjere ne stvara zakonski i pravni osnov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije