BiH

CIK BiH: Ili pare ili ništa od izbora 15. novembra

CIK BiH: Ili pare ili ništa od izbora 15. novembra
Foto: Velibor Tripić | Zahtjev CIK-a BiH Savjetu ministara: Ili pare ili ništa od izbora 15. novembra

BANJALUKA - Ukoliko u narednih sedam dana ne bude obezbijeđeno 4,2 miliona iz budžeta BiH, lokalni izbori neće biti održani, upozoreno je danas nakon sjednice Centralne izborne komisije BiH.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, predložio je, a ostali članovi prihvatili, da o ovoj situaciji dopisom obavijeste Savjet ministara BiH, kako bi ih upozorili na vrijeme.

To je i urađeno jer je iz CIK-a saopšteno da su uputili predsjedavajućem i članovima Savjeta ministara BiH zahtjev da se hitno donese posebna odluka kojom će se konačno riješiti problem finansiranja lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar. CIK BiH je juče takođe primio rješenje Suda BiH kojim se žalba Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS na odluku CIK BiH o odgađanju lokalnih izbora 2020. odbija kao neosnovana.

"Krajnji rok za obezbjeđenje novčanih sredstava za sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine je 30. jul, kako bi glasački listići bili blagovremeno štampani i distribuisani glasačima izvan BiH i kako bi se mogle sprovesti sve izborne aktivnosti, za čiju realizaciju je potrebno angažovati dodatno osoblje", naveli su u CIK-u.

Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a, napomenula je da prvi put broj zaposlenih u CIK-u nije dovoljan za predizborne aktivnosti i navela da zaposleni rade i vikendima i ostaju do 22 časa na poslu. Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, rekla je da se ulazi u određena kašnjenja.

"Ovjerili smo stranke, imamo greške jer su ljudi preumorni, ali ispravljamo ih na sjednicama. Ulaziti u posao provjere kandidatskih lista i kandidata je iluzorno bez sredstava", ocijenila je.

Zaključak je da, ukoliko ne bude reakcije Savjeta ministara, CIK treba da izađe sa stavom i odlukom kako će postupati dalje.

Ovu situaciju u Sarajevu ocjenjuju namjernim sabotiranjem izbora od strane HDZ-a i SNSD-a, dok u SNSD-u sarajevske političare optužuju da namjerno izazivaju krizu iako znaju da će budžet biti usvojen, a izbori održani.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo što su na Prijedlog budžeta, za koji je ova institucija predložila hitnu proceduru, ulagani amandmani, čime je odgođeno njegovo usvajanje kako je to ustavni predlagač predvidio, te ocijenio da je takvim "igrama" parlamenta poniženo Predsjedništvo.

"Predsjedništvo je predlagač budžeta i mi smo tražili da on bude usvojen po hitnoj proceduri, što podrazumijeva da oba doma parlamenta BiH jedino mogu da glasaju po principu 'uzmi ili ostavi' i ne mogu da se ulažu amandmani", istakao je Dodik.

On je dodao da je Predstavnički dom na prijedlog "određenih struktura i podršku drugih" izglasao amandman.

On je istakao da se bespotrebno gubi vrijeme i da je budžet mogao biti već usvojen.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je danas da HDZ uz pomoć SNSD-a radi sve da prolongira, a potom i otkaže izbore, te je čak pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše kako bi se riješio ovaj problem.

Komšić je, kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, zatražio od međunarodne zajednice da izvrši pritisak da se usvoji budžet, a pozvao je i na okupljanje, kako je rekao, građanskih snaga da se suprotstave nacionalističkim politikama i blokadi parlamenta BiH.

"Lokalni izbori moraju biti održani u skladu sa svim predviđenim zakonskim procedurama i rokovima koje jasno definiše Izborni zakon, uz održavanje izbora u gradu Mostaru u istom terminu kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave", jedan je od zaključaka sjednice Predsjedništva HDZ BiH.

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda BiH, osuđuje izjave po kojima se SNSD optužuje za blokadu te tvrdi da su u pitanju paranoidne ideje spinovane bez ikakvog osnova.

"Sama činjenica da je u Domu naroda u utorak bilo 13 glasova za, dovoljno govori i jasna je poruka da će budžet biti usvojen, a lokalni izbori održani", rekao je Prodanović za "Nezavisne".

Mirka Pekić, poslanica PDP-a, kaže da je i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao da novac postoji i da on nije problem.

Misija OEBS-a u BiH naglašava da bi propuštanje da se osigura blagovremeno finansiranje izbora predstavljalo slučaj bez presedana u Evropi i stvorilo bi ozbiljne rizike za upravljanje na lokalnom nivou nakon novembra.

Podsjećamo, Dom naroda BiH usvojio je u utorak u drugom čitanju budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, ali ne u istovjetnom tekstu kako je to prošle sedmice usvojio Predstavnički dom BiH, pa će zbog toga ovaj važni dokument ići na usaglašavanje zajedničkoj komisiji oba doma, koja bi u ovoj sedmici trebalo da bude formirana. Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije