BiH

CIK BiH sutra raspisuje opšte izbore: Izborni proces po starim pravilima?

CIK BiH sutra raspisuje opšte izbore: Izborni proces po starim pravilima?
Foto: Vladimir Stojaković | CIK BiH sutra raspisuje opšte izbore: Izborni proces po starim pravilima?

BANJALUKA, SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisaće sutra opšte izbore na svim nivoima u BiH, koji bi trebalo da budu održani 4. oktobra, saopšteno je iz te institucije, iako je ranije bilo najavljivano da će biti uvedene neke promjene koje će unaprijediti izborni sistem.

"Nezavisnim" do objavljivanja teksta nisu stigli odgovori na pitanje šta bi se moglo desiti ako ne bude donesena odluka u vezi s tehničkim procesom, imajući u vidu krizu zbog virusa korona, ali i neizvršavanja presuda Ustavnog suda BiH.

Međutim, kako saznaju federalni mediji, ukoliko ne budu bila obezbijeđena sredstva za finansiranje izbora, u CIK-u pripremaju nekoliko kombinacija kako da taj problem bude riješen.

Naime, prema važećim zakonima 7. maj je posljednji rok za raspisivanje izbora, ali samo njihovo raspisivanje ne znači automatski i da će moći biti održani. U CIK-u za sutra najavljuju pres-konferenciju, na kojoj će objasniti svoje naredne korake.

Johan Zatler, šef Delegacije EU, za "Nezavisne" je rekao da nije na toj instituciji da komentariše političke odluke u vezi s izborima, ali da će EU nastaviti raditi na uklanjanju onih problema na koje ukazuju građani kada je u pitanju integritet samog izbornog procesa. On je najavio nekoliko pilot-projekata u narednom periodu s ciljem testiranja pojedinih rješenja koja bi se odnosila na jačanje integriteta izbora. Projekti koji će se u tom smislu sprovoditi, kako je rekao, planirani su u narednih nekoliko godina.

"EU će nastaviti zagovarati potrebu unapređenja standarda izbornog procesa, a koliko će toga biti moguće za ovu godinu ukoliko bude izbora u oktobru - sve je to nekako na dugom štapu. Ali ta aktivnost je planirana na dugoročniji period od pet godina", rekao nam je Zatler. Podsjetio je da je u pitanju petogodišnja strategija i akcioni plan za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH, a odnosi se na sprovođenje 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija definisala kao najvažnije reforme u napredovanju BiH ka članstvu.

Pojednostavljenja radi, izborne reforme bi se, između ostalog, odnosile na moguće uvođenje elektronskih pomagala poput skenera, unapređenja procesa registracije birača i transparentnije utvrđivanje izbornih rezultata.

Vehid Šehić, bivši predsjednik CIK BiH, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i predsjednik Foruma građana Tuzla, kaže da je razočaran što ni nakon skoro sedam godina ništa nije urađeno da se unaprijedi izborni proces, a za to, kako kaže, krivicu snose isključivo domaći političari za koje tvrdi da im ne odgovaraju transparentniji izbori. Iako se slaže s činjenicom da je zbog virusa korona potrebno odložiti neke aktivnosti koje su bile planirane, on je uvjeren da je korona samo iskorištena od strane domaćih političara kao povod da se ne ide u izbornu reformu.

"Mi u koaliciji pripremamo peticiju u kojoj ćemo pitati građane da podrže ideju da natjeramo nadležne da se do 2022. godine usvoje sve odluke koje će unaprijediti izborni proces poput uvođenja skenera i slično. Građani su tokom ove krize pokazali veliki stepen odgovornosti prema poštivanju preporuka odluka nadležnih institucija, za razliku od dijela vlasti koji je pokazao neodgovornost i nespremnost. Time dobijamo vjetar u leđa i dodatni pritisak da se nakon 2020. ne ponovi ono što se dešava prije svakog izbornog ciklusa, da se reforme obećaju, a onda nikad ne sprovedu. Ovog puta mora biti drugačije", kaže.

Podsjetio je da je interresorna komisija za izmjene Izbornog zakona formirana još 2014. godine, ali podsjeća da nikad ništa nisu uradili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije