BiH

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore
Foto: Arhiva/Ilustracija | CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

​SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da je prije utvrđivanja izbornih rezultata preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića kao i prigovore na izborne rezultate.

"U fazi razmatranja prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje Centralna izborna komisija BiH će svaki prigovor koji primi pa i od neovlaštene osobe, smatrati inicijativom za djelovanje po službenoj dužnosti. Prilikom utvrđivanja nepravilnosti uzimat će se u obzir sve primjedbe iz zapisnika o radu biračkih odbora, izvještaji posmatrača o nepravilnostima, raniji prigovori o sumnjama u lažno predstavljanje u biračkim odborima, očigledne prepravke i nelogičnosti na obrascima sa rezultatima, kao i druge informacije o nepravilnostima dostavljene od supervizora i sigurnosnih agencija", saopšteno je iz CIK-a.

Iz CIK-a su istakli da su se i ove Opšte izbore u BiH, birački odbori pokazali kao najslabija karika u lancu upravljanja izbornim procesom u Bosni i Hercegovini, te da zbog neispunjavanja propisanih obaveza članova biračkih odbora javnost u Bosni i Hercegovini još nema uvid u rezultate izbora sa redovnih biračkih mjesta.

"Odgovornosti organa za provođenje izbora su jasno precizirane. Za zakonito glasanje i brojanje rezultata na redovnom biračkom mjestu je odgovoran birački odbor, a ako on to ne izvrši odgovornost za pravilno utvrđivanje rezultata je na opštinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji", saopštili su iz CIK-a.

U CIK-u su odbacili svaku kritiku koja dolazi u vezi sa "sporom" objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora.

"U zadnja dva dana Centralna izborna komisija BiH je izdala naredbe o otvaranju vreća sa glasačkim materijalom na oko 1.000 biračkih mjesta u više od 60 opština/gradova za različite nivoe vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje naredbi je večeras do ponoći", saopštili su iz CIK-a naglašavajući da sve dok se ovaj posao ne završi CIK nije u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima svih redovnih biračkih mjesta.

U CIK-u naglašavaju da se još jednom se pokazala opravdanom inicijativa Centralne izborne komisije BiH za izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa sastavom i načinom popune biračkih odbora, jer očigledno krajnje ispolitizovani birački odbori, svojim nezakonitim postupanjima i neizvršavanjem zadataka nanose nemjerljivu štetu izbornom procesu u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije