BiH

CIK ovjerio 30 lista za Vijeće naroda RS

CIK ovjerio 30 lista za Vijeće naroda RS
Foto: Vijeće naroda RS | CIK ovjerio 30 lista za Vijeće naroda RS

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 30 kandidatskih listi za Vijeće naroda Republike Srpske na kojima se nalazi 68 imena.

Iz Narodne skupštine RS u CIK je stiglo 30 listi sa imenima 73 kandidata, međutim CIK nije ovjerio pet imena jer nisu ispunjavali uslove s obzirom da su ti kandidati istovremeno i odbornici u lokalnim parlamentima.

Takođe, CIK je razmatrala i Izvještaj o provedenim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Tuzlanskog kantona. Iz ovog kantona bira se deset delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to pet Bošnjaka, jedan Hrvata, tri Srbina i jedan iz reda ostalih. Na osnovu dosadašnjih rezultata iz reda Bošnjaka izabrana su četiri delegata, a peti mandat će biti dodijeljen žrijebom. Takođe, žrijeb će odlučiti i o imenu Hrvata koji će biti u Domu naroda dok je iz reda Srba izabrano dvoje delegata.

CIK je juče ovjerila i kandidatske liste iz tri kantonalne skupštine i to Kantona Sarajevo, ZE-DO kantona i Kantona 10, a još uvijek nisu dostavljene liste iz skupština Srednjobosanskog kantona dok je iz Unsko sanskog kantona lista dostavljena juče.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije