BiH

CIK piše izjašnjenje, odluka o Ujedinjenoj Srpskoj možda i ove sedmice

CIK piše izjašnjenje, odluka o Ujedinjenoj Srpskoj možda i ove sedmice
Foto: Dražan Pozderović | CIK piše izjašnjenje, odluka o Ujedinjenoj Srpskoj možda i ove sedmice

BANJALUKA, TREBINJE - Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je danas žalbu Ujedinjene Srpske protiv odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništenju prijave za učešće na izborima i o njoj bi, kako smatraju u Ujedinjenoj Srpskoj, trebao da se izjasni u roku od tri dana, odnosno pred sam početak kampanje za lokalne izbore u BiH koji se održavaju 15. novembra 2020. godine.

"To što radi CIK je podmuklo i očigledno tempirano. Još 21. septembra tražili su naše izjašnjenje na spot i mi smo ga dali u roku, a onda su čekali više od 15 dana da bi 7. oktobra donijeli odluku koju su donijeli. U tih 15 dana održano je nekoliko sjednica CIK-a, ali je očigledno šta je bila namjera", rekao je za "Nezavisne" Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, postavljajući pitanje šta u slučaju da mora odlučivati Ustavni sud BiH s obzirom na to da se na njihovu odluku mora čekati 15 dana.

Naglašava da je odluka CIK-a pravno neodrživa te da očekuje da Sud BiH poništi tu odluku, istovremeno naglašavajući da i samo obrazloženje odluke CIK-a pokazuje da je odluka donesena mimo svih pravila i propisa.

U Sudu BiH danas su "Nezavisnim" rekli da je žalba dostavljena direktno putem pošte te da će se kao u svim drugim predmetima postupati u skladu sa zakonom i "shodno hronološkom slijedu zaprimljenih predmeta", dok u CIK-u nezvanično saznajemo da su dobili žalbu na svoju odluku, ali da je još nisu proslijedili Sudu BiH, tačnije Apelacionom odjeljenju, jer treba da napišu izjašnjenje na žalbu, nakon čega će je proslijediti Sudu BiH koji tek onda navodno ima tri dana da o njoj odluči.

"Oni ne znaju šta da napišu u izjašnjenju jer je obrazloženje koje su poslali pravno potpuno promašeno", rekao je Stevandić.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH Ujedinjenoj Srpskoj izrekla je najveću moguću kaznu i zabranila joj učešće na lokalnim izborima 15. novembra, što je izazvalo ogromna negodovanja u Republici Srpskoj, tačnije kod koalicionih partnera Ujedinjene Srpske. Takođe, CIK je istovremeno kaznio i Stevandića kao predsjednika Ujedinjene Srpske sa 10.000 KM.

O predstojećim lokalnim izborima u BiH govorila je i Željka Cvijanović, predsjednica RS, koja je naglasila da je mnogo nereda u izbornom procesu, te da je potrebno da se nadležne institucije ozbiljno pozabave ovim pitanjem.

Komentarišući manipulacije koje su se pojavile kad je u pitanju registracija glasača za glasanje iz inostranstva, Cvijanovićeva je upitala čemu služe izbori ako će biti podložni raznim manipulacijama i malverzacijama.   

"Ja sam za to da se ovdje uspostavi adekvatan sistem kontrole, da se nađe modalitet na koji način se mogu registrovati i provjeriti glasači iz inostranstva", rekla je Cvijanovićeva.     

Navela je da je brine manipulativna crta ovog izbornog procesa koja je prisutna od samog načina izbora članova CIK BiH, termina izbora, izmišljanja raznih razloga da se pomjeri datum izbora.

"Mi imamo propisano vrijeme kada se održavaju izbori, a na institucijama je da uvedu reda u izborni proces, ne samo na licu mjesta na dan glasanja, nego i na sve one predradnje koje se odnose na registraciju birača, na ažurne biračke spiskove i na rad koji će uliti povjerenje građanima", poručila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije