BiH

CIK-u malo 11,7 miliona KM za sprovođenje izbora

CIK-u malo 11,7 miliona KM za sprovođenje izbora
Foto: Dražan Oskar Pozderović/Arhiva | CIK-u malo 11,7 miliona KM za sprovođenje izbora

SARAJEVO - Iako još nije obezbijeđen novac za održavanje izbora, Centralna izborna komisija BiH, osim 11,7 miliona KM koje je tražila za održavanje izbora, tražiće dodatna sredstva jer su pojedina roba i usluge poskupjele više od 100 odsto u odnosu na period kada je kreiran budžetski zahtjev.

Goran Mišković, generalni sekretar CIK-a, na juče održanoj sjednici članove CIK-a upoznao je sa činjenicom da su ambalažni i kartonski materijal poskupjeli 100 odsto, isto kao i cijene papira, istovremeno naglašavajući da planirani iznos za nabavku papira neće biti dovoljan.

"Kad smo radili budžet za izbore, to je bio avgust 2021. godine, i tada je litar nafte bio 1,3 KM, a danas je 3,3 KM. Inflacija je uradila svoje. Nijedna stavka koju smo stavili u budžet neće moći ispuniti zahtjeve tržišta. Na prvom tenderu koji smo otvorili planirali smo 90.000 KM, a ponuda je viša od 180.000 KM", rekao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

On je rekao da odgovorni ljudi u vlasti o tome treba da razmišljaju jer se izbori ne održavaju radi CIK-a, te da se mora voditi računa da se sredstva obezbijede jer će CIK na sjednici 4. maja raspisati izbore za oktobar ove godine.

Istovremeno, CIK je juče i zvanično zatražio sastanak sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom, ministrom finansija i trezora BiH i zamjenikom predsjedavajućeg te Biserom Turković, ministarkom spoljnih poslova BiH i takođe zamjenikom predsjedavajućeg, a u vezi sa finansiranjem predstojećih izbora.

"Nužno je da dođe do tog sastanka i mi treba da ga iniciramo, a da li će oni učestvovati - na to ne možemo uticati. Smatram da je taj sastanak od ključne važnosti i Savjetu ministara i Ministarstvu finansija i trezora da iznađu mogućnost finansiranja", rekla je Vanja Bjelica Prutina, član Centralne izborne komisije BiH.

Inače, Savjet ministara BiH i nadležne institucije prema Izbornom zakonu BiH dužne su da u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora obezbijede novac za sprovođenje izbornog procesa, međutim to nije uvijek bio slučaj, a zbog nedostatka novca prošli lokalni izbori bili su prolongirani, što nije isključeno da će se i sada desiti.

I pored činjenice da Savjet ministara BiH još nije obezbijedio sredstva pravdajući to činjenicom da su institucije BiH zbog nepostojanja budžeta za 2022. godinu na privremenom finansiranju, CIK se uveliko sprema za predstojeće izbore. Kako je istaknuto na juče održanoj sjednici CIK-a, intenzivno se radi na pripremi podzakonskih akata, a i sa "Službenim glasnikom BiH" dogovorena je rezervacija za objavu Odluke o raspisivanju izbora.

"Veliki problem je nedostatak ljudskih resursa jer nismo u mogućnosti da angažujemo dodatne ljude, i teret će pasti na naše službenike", rečeno je na sjednici CIK-a.

Ono što se moglo zaključiti iz rasprave među članovima CIK-a jeste da se po pitanju radno pravnog odnosa u velikoj mjeri krši zakon s obzirom na to da službenici konstantno rade prekovremeno, a vrlo često i vikendom, što je, kako je rekla Vanja Bjelica Prutina, nedopustivo te da i zaposleni u CIK-u moraju imati pravo na odmor, dane vikenda i sve ostalo kao i ostali službenici institucija BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije