BiH

CIK u neobranom grožđu zbog mjesta srpskog delegata u Domu naroda BiH

CIK u neobranom grožđu zbog mjesta srpskog delegata u Domu naroda BiH
Foto: Dražan Pozderović | CIK u neobranom grožđu zbog mjesta srpskog delegata u Domu naroda BiH

SARAJEVO - Dok se čeka mišljenje Apelacionog odjeljenja Suda BiH u vezi sa žalbom koju je SNSD podnio na odluku Centralne izborne komisije (BiH) da prizna glasački listić listi PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, institucija za sprovođenje izbora u BiH je pred velikim problemom.

Naime, u slučaju da Sud BiH potvrdi odluku CIK-a da se priznaje sporni listić, i da na eventualnom žrebanju između lista PDP-a i SNSD-a za popunu Doma naroda mandat pripadne PDP-u, CIK bi morao sprovesti izbornu volju i delegatski mandat oduzeti Snježani Novaković Bursać iz SNSD-a i dodijeliti ga Nenadu Vukoviću iz PDP-a.

Ali, problem je u tome što CIK BiH ne zna kako bi oduzeo mandat listi SNSD-a, jer u postojećem Izbornom zakonu BiH ne postoji član koji definiše kako treba da se postupi u slučaju da se jednoj listi/kandidatu oduzima mandat, da bi se dodijelio drugoj listi/kandidatu.

Tako u Izbornom zakon BiH u članu 1, kojim se uređuje izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva BiH, te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BiH, jasno se navodi da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena u slučajevima: podnošenja ostavke ako je opozvan u skladu sa zakonom, danom smrti ili iz više razloga koji se odnose na pravosnažne sudske presude (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže; zabrana obavljanja određenog zanimanja, djelatnosti ili dužnosti; kazna koja za pravnu posljedicu osude ima prestanak te službene dužnosti i tog radnog odnosa ili je lišen poslovne sposobnosti).

Pored toga, mandat prestaje prije vremena i ako je imenovan na funkciju čije je vršenje nespojivo sa funkcijom izabranog člana određenog organa, zatim ako odjavi prebivalište sa područja izborne jedinice u kojoj je upisan u centralni birački spisak, ili ako iz razloga utvrđenih zakonom izgubi pravo da bude biran.

U slučaju da postoji bilo koji od ovih razloga, CIK BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu, i o tome obavještava organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat.

Nijedan od navedenih razloga ne bi se mogao uzeti kao osnov u slučaju da se delegatski mandat mora oduzeti listi SNSD-a i dodijeliti PDP-u.

"Nema te situacije u sadašnjem zakonu", kazao je izvor "Nezavisnih" iz CIK BiH, pojasnivši da je ovo prvi put da se ovako nešto desi u BiH.

Na pitanje kako bi se članovi CIK BiH postavili u slučaju da mandat moraju dodijeliti drugoj listi, odgovara:

"Presude Suda BiH se moraju ispoštovati. Morali bi dodijeliti mandat ovom novom ako bi bio izabran", rekao je naš izvor, ali istovremeno nije znao da pojasni kako bi to bilo obrazloženo listi SNSD-a, te Snježani Novaković Bursać, jer ona nije prekršila nijedan član zakona koji se tiče prestanka važenja mandata.

"Vjerujte da stvarno to ne znam. Sud ako tako vrati, CIK onda potvrđuje i utvrđuje rezultate kao da Snježane Novaković Bursać nije ni bilo", kratko je rekao.

Dalje upitan da prokomentariše kako bi se onda tumačile odluke za koje je Novaković Bursaćeva do sada glasala, naveo je da su sva pitanja pod velikim upitnikom.

Za Snježanu Novaković Bursać, delegata u srpskom klubu u Domu naroda PS BiH, ne postoji dilema da je u kompletnoj situaciji prvi zakazao CIK BiH.

"Kada su pred sobom imali rezultate izbora za Dom naroda koji su stigli iz Narodne skupštine RS, oni su eventualno mogli da ukažu na grešku s listićem i da vrate proces na ponovno glasanje u NS RS. Dakle, grešku su napravili što su se uopšte upustili u tumačenje bilo kakve validnosti listića, jer to nije njihova mogućnost", pojašnjava Novaković Bursaćeva.

Podsjeća da je CIK BiH utvrdio da je Narodna skupština RS sprovela ove izbore u skladu sa zakonom i uputstvom.

"Ali onda su se upustili u tumačenje listića s očitom namjerom da ga proglase važećim i doprinesu eventualnoj mogućnosti da se sprovodi neki žrijeb, pa da PDP u konkretnom slučaju dođe do jednog delegata. Podsjećam i vas i javnost da su u Komisiji za izbor i imenovanje NS RS poslanici SDS-a i Liste Za pravdu i red glasali da je sporni listić nevažeći, dok je Igor Crnadak glasao protiv", naglašava ona.

U slučaju da epilog svega bude oduzimanje mandata SNSD-u i dodjela PDP-u, Novaković Bursaćeva poručuje da to neće proći tek tako.

"U slučaju takve uzurpacije volje Narodne skupštine RS, mislim da politička javnost ovdje ne bi sjedila skrštenih ruku i ako bismo morali naravno da bismo se upustili u političku i pravnu borbu. Mogućnost da se mandat oduzme ne postoji. Ovdje se ne radi o mom ličnom pravu, već pravu NS RS", zaključila je Novaković Bursaćeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije