BiH

Pratite nas na Google news

CSU u spoljnopolitičkoj strategiji predviđa i korake za zapadni Balkan

CSU u spoljnopolitičkoj strategiji predviđa i korake za zapadni Balkan
Foto: N.N. | CSU objavljuje spoljnopolitičku strategiju, predviđa i korake za zapadni Balkan
Dejan Šajinović

BANJALUKA, MINHEN - Hrišćansko-socijalna unija Njemačke, konzervativna sestrinska stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, u prijedlogu nove stranačke spoljnopolitičke strategije želi ubrzati ulazak zapadnog Balkana u EU.

Za zapadni Balkan i BiH ova strateška orijentacija CSU-a značajna je ne samo iz razloga što se radi o uticajnoj stranci koja je dio njemačke vlade, već i zato što iz nje dolazi Kristijan Šmit, za koga se spekuliše da bi mogao postati novi visoki predstavnik kao njemački kandidat.

Sudeći prema dokumentu u koji je "Augsburger Allgemeine Zeitung", bavarski dnevni list, imao ekskluzivan uvid, CSU želi da Njemačka preuzme vodeću ulogu u formiranju evropske spoljne i bezbjednosne politike, a da sa SAD bude ravnopravan partner u rješavanju spoljnopolitičkih izazova. Prijem zemalja zapadnog Balkana u EU bi, prema ovom dokumentu, trebalo ubrzati zato što je to bezbjednosno pitanje spoljnih granica EU.

"Ove zemlje moramo aktivno podržavati na evropskom putu. Osnov bezbjednosti Evrope je efikasna zaštita spoljnih granica. Sloboda kretanja građana ne može značiti besplatnu ulaznu kartu za teroriste i sve koji izazivaju opasnost", naglašeno je u ovom dokumentu, kako prenosi list, uz napomenu da će biti potrebno reformisati šengenski sistem kako bi se ovi ciljevi ostvarili.

CSU, kako smo istakli, želi da Njemačka predvodi novu spoljnu politiku Evrope, a glavni zadatak bi bilo rješavanje izazova u vezi s Kinom, te se s tim u vezi traži da Njemačka imenuje specijalnog izaslanika za odnose s Kinom, te da bi on trebalo da bude potčinjen njemačkom ministru privrede. Iz ovog bi se moglo zaključiti da su najvažniji odnosi između EU i Kine u oblasti privrede, što se uklapa i s američkom strategijom.

Iz dokumenta se, međutim, takođe može zaključiti da Njemačka želi veću ulogu Evrope u odnosu na SAD i da sama treba da rješava svoje probleme u susjedstvu, što se opet može dovesti u vezu s mogućim Šmitovim imenovanjem u BiH. U ovom dijelu, kako je naglašeno, CSU želi da se unutrašnji izazovi i problemi EU rješavaju jačim angažovanjem izvan njenih granica. Takođe, naglašeno je da jačanje centralne uloge Njemačke i odlučniji nastup EU u međunarodnim odnosima ne znači slabljenje partnerstva sa SAD ili NATO-om, već da ove transatlantske odnose treba obnoviti. 

"Izborni rezultati u Americi znače enormnu šansu za partnerstvo između Njemačke, Evrope i SAD", naglašeno je.

Aleksandar Dobrindt, šef poslaničke grupe CSU unutar CDU/CSU kluba u Bundestagu, za "Augsburger Allgemeine Zeitung" naglasio je da Njemačka treba da preuzme vodeću ulogu u ovim procesima.

"Evropi je potrebna ofanziva u nametanju vlastitog suvereniteta, kako bi postala aktivniji igrač na svjetskoj pozornici. Njemačka pri tome treba da preuzme vodeću ulogu i formuliše i izvršava jasnu suverenističku agendu za Evropu", rekao je.

Istovremeno, o temi proširenja EU oglasio se i Mihael Rot, njemački ministar za Evropu, koji je rekao da, ako ne bude bilo proširenja EU na zapadni Balkan, to znači da će region preuzeti "nedemokratske zemlje".

"Hitno su nam potrebni pozitivni signali za zapadni Balkan. U pitanju je naš kredibilitet", rekao je on u intervjuu njemačkom listu "Handelsblatt", u kojem je izrazio razočarenje što nema napretka u evropskim integracijama Sjeverne Makedonije i Albanije. Samo nekoliko dana ranije, o istoj temi je govorio i Aleksandar Šalenberg, ministar spoljnih poslova Austrije i član stranke austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

"Ako zapadni Balkan ne bude na vrhu naše liste prioriteta, onda će države poput Rusije, Kine i Turske tamo ostvariti veći uticaj, a to sigurno nije u našem interesu", rekao je on. Naglasio je da cijeli region "nema više stanovništva od Nizozemske", te da EU ne bi trebalo da ima problem da ove zemlje primi u članstvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije