BiH

Čajničko jevanđelje vraćeno u Čajniče

Čajničko jevanđelje vraćeno u Čajniče
Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH | Čajničko jevanđelje vraćeno u Čajniče

SARAJEVO - Čajničko jevanđelje je, nakon restauracije i naučne obrade, vraćeno u Čajniče gdje će u subotu, 25. marta, biti održana njegova promocija, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Promocija će biti održana u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice nakon Svete arhijerejske liturgije koja počinje u 9.00 časova, navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

Čajničko jevanđelje je jedina srednjovjekovna rukopisna knjiga iz stare srpske države Bosne, koja je do danas sačuvana u BiH.

Jevanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vijek, a nastalo je na tlu istočne Bosne. Čuva se u Čajniču i vlasništvo je Srpske pravoslavne crkve.

Povezana vijest: 

Digla se prašina u javnosti: Gdje je nestalo Čajničko jevanđelje?

Nakon što su se predstavnici Komisije za očuvanje spomenika BiH "zabrinuli" za jevanđelje, tvrdeći da je ono neovlašteno izneseno iz BiH u Srbiju, ispostavilo se da je uzbuna lažna i da se ovaj dokument restaurisan vraća u Čajniče, gdje se pravoslavni pastiri već duže od pet vijekova staraju o raškoj zaostavštini iz srednjovjekovnog perioda.

Pojedini bošnjački istoričari nastoje da ovaj izuzetno vrijedan pravoslavni spis proglase zaostavštinom "bosanske provenijencije" i u daljoj interpretaciji iskoriste kao uporište za teze o "crkvi bosanskoj". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije