BiH

Čavić predao papire za registraciju stranke

Čavić predao papire za registraciju stranke
Čavić predao papire za registraciju stranke

BANJALUKA - Dragan Čavić, bivši predsjednik SDS-a, juče je u Osnovnom sudu u Banjaluci predao dokumenta za registraciju svoje nove stranke - Demokratske partije.

Čavić je kazao da su osnivači Demokratske partije, osim njega, Momčilo Novaković, Vojislav Gligić, Branislav Škobo i Đorđe Miličević.

On je istakao da je velika zainteresovanost za učlanjenje u Demokratsku partiju i do sada je prikupljeno oko 900 potpisa iz raznih dijelova Srpske, iako zakon obavezuje 500 za registraciju stranke.

''Cilj osnivanja stranke je da bude prihvatljiva politička inicijativa za ogroman broj biračkog tijela koji ne nalazi sebe u podršci strankama koje su političkoj sceni'', kaže on.

On je rekao da Demokratska partija nema namjeru da atakuje na ljude iz SDS-a da im pristupe, ali da ima onih koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem u SDS-u i koji će po automatizmu pristupiti novoj stranci i upozorava da će biti i onih kojima će vrata ove stranke biti zatvorena.

''Demokratska partija biće otvorena za sve, ali biće i onih koji neće moći da uđu u stranku. To su oni koji su pravili razne probleme koji se vuku uz takva imena zbog nedostatka ličnog autoriteta. Takvi neće moći da se afirmišu u našoj sredini i neće biti prihvatljivi za Demokratsku partiju'', kazao je Čavić.

On je rekao da Demokratska partija s pravom može reći da je parlamentarna stranka jer ima poslanike u parlamentu RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Demokratska partija će, kaže Čavić, preko dva poslanika u Narodnoj skupštini RS, Gligića i Škobe, i Momčila Novakovića u bh. parlamentu plasirati svoju politiku, koja se temelji isključivo na čvrstom pristupu i jasnom opredjeljenju da je Dejtonski sporazum osnov svake političke priče.

''Onog trenutka kada se otvori bilo kakva politička priča koja ima utemeljenje u Dejtonu mi smo tu, a sve što je van toga neće imati našu podršku'', kazao je Čavić.

DP isključivo opozicija

Dragan Čavić je kazao da Demokratska partija nema namjeru da ulazi u koalicione saveze s bilo kim i da će njihov politički angažman biti isključivo opozicioni.

''Naš politički stav biće jasno izražen kroz opoziciono djelovanje u parlamentu i javno djelovanje predstavnika Demokratske partije u naredne dvije godine'', kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije