BiH

Čavić: Ako smijene Šnjegotu opozicija treba da napusti parlament

Čavić: Ako smijene Šnjegotu opozicija treba da napusti parlament
Foto: Ilustracija | Čavić:

BANJALUKA - Republika Srpska je talac politike Milorada Dodika i slijepe poslušnosti njegovih partnera i protiv takve politike se mora dići glas – izjavio je lider NDP-a Dragan Čavić, reagujući na Dodikovu najavu da bi glavni revizor RS Duško Šnjegota mogao biti smijenjen ukoliko ne podnese ostavku.

Čavić tvrdi da je Republika Srpska "izolovana u Dodikovim strahovima, a svi slobodno misleći građani treba da se zabrinu kuda sve ovo vodi, te da nemaju pravo da ćute".

Nazvavši određene poteze pojedinaca iz vlasti "mafijaškim", on je rekao je da se stoga svim dozvoljenim sredstvima treba boriti protiv toga, pa i izlaskom na ulicu.

Čavić tvrdi da je kap prelila čašu nakon što je Dodik pozvao na smjenu glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote, te da to predstavlja rušenje ustavno-pravnog poretka.

"Posljednja institucija koja je donekle bila objektivna u Republici Srpskoj je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske i stoga smatram da je Dodikov poziv za ostavku glavnog revizora Duška Šnjegote ili će biti smijenjen vrhunac cinizma i najava da Republika Srpska više neće imati nijednu instituciju koja će objektivno ocjenjivati rad Vlade i njenih institucija", tvrdi predsjednik NDP-a.

Ukoliko se u parlamentu prihvati zahtjev za smjenu glavnog revizora, kaže da će predložiti da se stranke opozicije ne vraćaju u Narodnu skupštinu Republike Srpske do narednih izbora. Takav zahtjev će, navodi, predložiti ostalim opozicionim strankama i da ne učestvuju u radu parlamenta sve dok ne provedu odluku koju je to zakonodavno tijelo doniijelo i o referendumu o pravosuđu BiH.

"Ne treba da se vraćamo u parlament dok se ta odluka ne nađe na dnevnom redu, da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH bude proveden ili da se ta odluka povuče", dodao je Čavić.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik zatražio je od glavnog revizora službe za reviziju Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će biti smijenjen.

Dodik je rekao da je revizorski izvještaj o stanju budžeta tendenciozan i ustvrdio da Republika Srpska ima prihode u plusu od 40 miliona KM.

"Imajući u vidu političku zloupotrebu službe revizije i glavnog revizora koji pokušava da različitim tendencioznim informacijama dovede javnost u zabludu biće pokrenut postupak njegove smjene i njegovog tima", rekao je Dodik.

Podsjetimo i to da je revizija utvrdila da je Vlada Republike Srpske uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona KM, kako je prikazano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije