BiH

Čeliči se nova selefijska frakcija u BiH

Čeliči se nova selefijska frakcija u BiH
Čeliči se nova selefijska frakcija u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Dok Islamska zajednica (IZ) u BiH insistira na gašenju više desetina paradžemata, bh. policijske agencije došle su do podatka da se u BiH čeliči nova vjerska struktura selefijske populacije!

Ona je rezultat podjela unutar najbrojnije selefijske frakcije u BiH, gdje je, kako saznajemo, došlo do suprotstavljenih stavova kada je riječ upravo o saradnji sa IZ u BiH.

Iz dokumenata, koje su "Nezavisne" dobile iz bh. bezbjednosnih krugova, uočljivo je da se radi o selefijskoj strukturi koju ne treba potcjenjivati.

"Očito, na pomolu je nova vjerska struktura selefijske populacije, koja ima svoje šejhove, redovne aktivnosti, redovna okupljanja i predavanja. Ova struktura konstantno postaje jača zbog novih pristalica i povećanja broja novih daija, koji se vraćaju sa školovanja u arapskim zemljama", stoji u povjerljivoj dokumentaciji do koje smo došli.

U tim spisima vidljivo je i da zahtjev da se ilegalni džemati pripoje IZ BiH ne može donijeti zapaženiji epilog.

Zahtjevi vrha IZ neće postići očekivani rezultat

"Zahtjevi vrha IZ u BiH za prestankom rada takozvanih paradžemata, a zbog različitih stavova unutar same IZ, neće postići očekivani rezultat, s obzirom na to da i među visokorangiranim članovima IZ postoje različita mišljenja po pitanju gašenja paradžemata", stoji u toj dokumentaciji.

U tim spisima, koji su u posjedu redakcije "Nezavisnih", takođe stoji da će se, poslije roka za gašenje paradžemata, pod dodatnim udarom naći selefijske zajednice u Bočinji, Ošvama i druge.

Upravo u petak je istekao rok da se vođe paradžemata, iza kojih često stoje vehabije, izjasne o pripajanju Islamskoj zajednici, ali iz IZ u BiH tvrde da kompletne podatke s terena još nemaju.

Zamjenik reis-ul-uleme Husein ef. Smajić kaže da, kada je riječ o gašenju paradžemata, imaju informacije tek sa dva muftijstva.

"Naknadno ćemo imati opširnije informacije o tome koliko ih je ostalo izvan Islamske zajednice, a koji su pristupili IZ. U drugoj polovici aprila reis-ul-ulema će imati kompletan izvještaj i on će tada izaći sa zvaničnom informacijom", naveo je Smajić.

Upitan da prokomentariše informaciju da i među visokorangiranim članovima IZ postoje različita mišljenja po pitanju gašenja paradžemata, on je taj navod potvrdio, ističući da u svakoj vjerskoj zajednici postoje ljudi koji misle da treba malo drugačije raditi odnosno nastupiti.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, uvjerava da država ima mehanizme da se obračuna sa svima koji izlaze iz zakonskog okvira.

"Što se tiče paradžemata, nećemo dozvoliti da se tu samoinicijativno organizuje bilo šta što izlazi iz okvira IZ, odnosno što bi predstavljalo moguću prijetnju za BiH", rekao je Mektić za "Nezavisne".

On je, upitan za jačanje nove vjerske strukture selefijske populacije, kazao da ona ne može biti legalna, niti će se dozoliti da se ona registruje.

"Na sve što budu radili izvan sistema odnosno zakona, mi ćemo represivno djelovati", navodi Mektić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana su pojedini paradžemati, od 64, koliko ih je u BiH, uslovili Islamsku zajednicu u BiH brojnim zahtjevima, koji su, kako su poručili, uslov da bi se uključili u okvire ove zajednice.

Jednu takvu listu od 13 prijedloga na adresu IZ poslao je džemat iz sela Ošve, kod Maglaja, a potpisao ga je vehabija Izet Hadžić, navodeći sebe kao predstavnika muslimana ovog sela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije