BiH

Revizori dali kabinetima čelnika FBiH mišljenje s rezervom

Revizori dali kabinetima čelnika FBiH mišljenje s rezervom
Foto: N.N. | Revizori dali kabinetima čelnika FBiH mišljenje s rezervom

SARAJEVO - Ured predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH dobili su od revizora mišljenje s rezervom za finansijsko poslovanje, jer im godišnji izvještaj, između ostalog, nije potpun te nije uređen ni način rukovođenja, ovlaštenja i odgovornosti službenika, a utvrđeni su i propusti u javnim nabavkama.

Federalni revizori konstatovali su da planiranje i provođenje javnih nabavki nije vršeno na nivou registrovane pravne osobe kao jednog ugovorenog organa.

Takođe, nije proveden cjeloviti popis potraživanja i obaveza na dan 31.12.2019. te nije izvršeno usaglašavanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom, kako to predviđa zakon.

Revizori su ocijenili da pravilnicima nije utvrđen način rukovođenja, ovlaštenja i odgovornosti, službenika i namještenika, opis i podjela poslova po uredima u Sarajevu, Mostaru i Odjelu za opšte, zajedničke i finansijske poslove.

"U Odjelu za opće, zajedničke i finansijske poslove utvrđena su četiri radna mjesta, od kojih jedno mjesto pripada Uredu predsjednika FBiH, a nije utvrđena međusobna koordinacija četiri zaposlenika. Ovakvom koordinacijom nisu stvoreni uvjeti za efikasno obavljanje određenih poslova. Takođe, nisu stvoreni adekvatni i zadovoljavajući uvjeti u kojima se obavljaju finansijsko-računovodstveni poslovi (stručni savjetnik za finansijsko-računovodstvene poslove pri Uredu potpredsjednice FBiH obavlja poslove iz svog djelokruga za sva tri kabineta", stoji u reviziji.

Revizori su utvrdili da su u godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta za 2019. godinu kao planska vrijednost rashoda i izdataka unesena raspoloživa sredstva za sva tri ureda. 

"To ukazuje da finansijsko izvještavanje nije u potpunosti vršeno u skladu sa Pravilnikom o finansijskom izvještavanju i godišnjem obračunu budžeta u FBiH", stoji u reviziji.

Revizori su ustanovili i da su bruto plate i naknade na dan 31.12.2019. godine iskazane u iznosu nešto višem od 1,2 miliona KM, a naknade troškova zaposlenih ostvarene su u iznosu od 162.307 KM.

Tako je predsjednik FBiH za naknadu prevoza s posla i na posao potrošio 20.841 KM, za smještaj 9.065 KM, za odvojeni život 8.766 KM, za naknadu za prevoz korisnicima odvojenog života 2.468 KM, za topli obrok 21.435 KM, regres 4.560 KM, a za naknadu u slučaju smrti, teže invalidnosti i bolesti predsjednik FBiH nije potrošio ništa iz budžeta.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, za naknadu za prevoz do posla i s posla potrošila je 4.674 KM, za troškove smještaja 10.323 KM, za odvojeni život 8.374 KM, na naknadu za prevoz korisnicima odvojenog života 2.179 KM, topli obrok 21.846 KM, regres za godišnji odmor 5.016 KM i za naknadu u slučaju smrti, teže invalidnosti ili bolesti 9.114 KM.

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, za naknadu za prevoz na posao i s posla potrošio je 2.376 KM, za smještaj nije naplatio ništa, nije uzeo novac ni za odvojeni život, kao ni naknadu za prevoz korisnika odvojenog života. Za topli obrok na godišnjem nivou Dunović je potrošio 21.997 KM, za regres 4.560 i za naknadu u slučaju smrti, teže invalidnosti ili bolesti 3.713 KM.

Dževad Nekić, federalni revizor, za "Nezavisne" ističe da se iz godine u godinu ponavljaju isti problemi te da je sve što se dešava odraz nerada Parlamenta FBiH i Parlamentarne komisije za budžet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije