BiH

Centralna manifestacija u Donjoj Gradini 12. maja

Centralna manifestacija u Donjoj Gradini 12. maja
Foto: Srna/Borislav Zdrinja | Centralna manifestacija u Donjoj Gradini 12. maja

BANJALUKA - Centralna manifestacija povodom 79 od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratiša Donja Gradina biće održana 12. maja u Spomen-području Donja Gradina, odlučio je danas Organizacioni odbor kojim je predsjedavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Isti dan će biti održana i duhovna akademija u Kozarskoj Dubici, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike, prenosi Srna.

Na sjednici su izabrani predsjednik i potpredsjednici Organizacionog odbora i imenovani članovi Izvršnog odbora, te utvrđen okvirni program pomena žrtvama zločina-genocida, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

U Banjaluci je danas održana prva sjednica Organizacionog odbora za pomen žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 700.000 žrtava, među kojima je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Ovo je jedan od istorijskih događaja koji Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije