BiH

Cerić želi u Predsjedništvo BiH

Cerić želi u  Predsjedništvo BiH
Cerić želi u Predsjedništvo BiH

SARAJEVO - Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH objavio je danas u Sarajevu svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Rekao je da ovu odluku koja je veliki izazov i odgovornost nije donio sam, a ni lako, te da će se, ako mu bude omogućeno, fokusirati na ekonomski prosperitet države Bosne i Hercegovine.

Cerić, koji je naglasio da je samostalni kandidat i da iza njegove kandidature ne stoji nijedna stranačka opcija, ističe da se na taj korak odlučio zbog činjenice da bošnjački član Predsjedništva BiH ima pravo i obavezu da svojim radom učini Predsjedništvo BiH snažnijim mehanizmom za razvijanje i očuvanje državnosti BiH.

On je potcrtao tri stvari koje će činiti okosnicu njegovog budućeg djelovanja.
"Prvo imamo šansu da se ujedinimo kako bismo ukinuli strukturalnu diskriminaciju u vidu institucionalne dominacije većinskih etničkih grupa na štetu prava manjina. Drugo, imamo šansu da našim prijateljima na zapadu i na istoku pokažemo da je mir i sigurnost BiH od globalnog značaja i da je nužno da po hitnom postupku naša zemlja postane članica NATO-a. Treće, imamo šansu za ekonomski oporavak i socijalnu pravdu na način da se ujedinimo u naporu da pokažemo sebi i svijetu da smo zemlja koja poštuje ljudska prava, da smo zemlja trajnog mira, izuzetnih prirodnih bogatstava i velikih ekonomskih prilika", objasnio je Cerić.

On je istakao da svoju ruku saradnje posebno pruža mladima jer je spoj iskustva starijih i životni elan mladih najjača snaga koja pokreće nove procese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije