BiH

Članovi Vlade RS polovinu martovskih primanja uplaćuju u Fond solidarnosti

Članovi Vlade RS polovinu martovskih primanja uplaćuju u Fond solidarnosti
Foto: N.N. | Članovi Vlade RS polovinu martovskih primanja uplaćuju u Fond solidarnosti

BANJALUKA - Svi članovi Vlade Republike Srpske odreći će se polovine svojih primanja za mjesec mart i ta sredstva će biti uplaćena u Fond solidarnosti RS.

Potvrdio je ovo danas premijer Radovan Višković nakon 64. sjednice Vlade RS.

On je dodao da svi zaposleni u javnom sektoru, uz izuzetak zdravstvenog sektora, dobrovoljno mogu da potpišu izjavu da su saglasni da hoće ili žele da daju u Fond solidarnosti dio svojih primanja.

"Naša preporuka je da primanja do 1.000 KM bude pet odsto neto, a za primanja viša od 1.000 da to bude 10 odsto neto primanja", kazao je Višković.

Pojasnio je da je sve na osnovu dobrovoljnosti, te da ne treba i ne smije da se plasira informacija da je u pitanju smanjenje ličnih primanja.

 

Dodao je da je preporuka svim izabranim i postavljenim licima iz RS koji vrše funkcije, licima na rukovodećim mjestima, da se odreknu svojih primanja do 20 osto i da potpišu izjave o odricanju. 

"Sredstva koja budu prikupljena na ovaj način imaju isključivu namjenu za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni trenutnom situacijom", pojasnio je Višković.

Kako je istakao javna administracija i javna uprava treba da pokaže solidarnost.

"Oni radnici koji su pogođeni direktno našim mjerama poput trgovaca, ugostitelja, naša odluka će biti da poslodavci isplate neto platu, a ostatak da ide na teret Vlade RS koja će za zaposlene u tim sektorima će isplatiti uplatu poreza i doprinosa", kazao je premijer RS.

"Preduzimaćemo i druge mjere i za neke druge radnike koje u ovom momentu nismo obuhvatili. Vrši se analiza sa terena i završetkom marta  i početkom aprila donijećemo zaključak kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima Budžeta RS", dodao je Višković.  

Premijer Srpske rekao je da je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza do 30. juna i to onih po osnovu poreza na dobit za prošlu godinu i svih naknada koje proističu iz završnog računa privrednika.

"Svi privredni subjekti koji traže ovu olakšicu moraju podnijeti Poreskoj upravi pisanu izjavu i da dobiju od nje odobrenje", rekao je Višković u obraćanju javnosti nakon današnje sjednice Vlade.

Kada je riječ o plasmanima i kreditima IRB-a Srpske prema privrednim subjektima Srpske i dospjelim ratama koje ti subjekti imaju za april, maj i jun, Višković je rekao da će i to biti prolongirano do 30. juna.

"Ovdje je riječ o direktnim plasmanima IRB-a do 2015. godine, ali i sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka", naglasio je Višković.

On je naglasio da se aktivno radi na uspostavi Fonda za pomoć privredi, koji bi trebalo da bude operativan već u maju.

"Tu ćemo obezbijediti određena sredstva putem međunarodnih kreditora. Aranžman sa MMF-om od 165 miliona evra privodimo kraju i očekujemo polovinom aprila ta sredstva operativnim za budžete entiteta", rekao je Višković.

On je dodao da će se emisijom obveznica i zapisa Srpske obezbijediti što više novca u pomenuti fond za privredu.

"Molimo sve da razumiju poziciju budžeta i ne očekuju da ćemo moći 100 odsto namirivati svima pretpljene štete. Ali sigurno je da ćemo se sa svima solidarisati i priteći im u pomoć da spasimo što više realni sektor", rekao je Višković i dodao da međunarodne finansijske institucije preporučuju zaduživanje zarad očuvanja likvidnosti, javne potrošnje i privrednog ambijenta.

On je rekao da će svim privatnim licima, koja iz nekih razloga ne budu mogli da vrate sredstva poslovnim bankama ili IRB-u, pomoći ranije dogovoreni moratorijum na otplatu rata kredita.

Predsjednik Vlade Republike Srpske i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Radovan Višković izjavio je danas da će naredbe koje je Štab donio zbog pojave virusa korona najvjerovatnije biti produžene, ali da će neke od mjera biti korigovane.

"Sve naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije ističu u ponedjeljak, 30. marta. Već u ponedjeljak ćemo razgovarati na sjednici Štaba da sve te mjere produžimo za 15 dana s tim da će neke od mjera pretrpjeti korekcije", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da će, između ostalog, biti korigovana Uredba o ograničavanju cijena nekih proizvoda.

Prema njegovim riječima, vjerovatno će biti korigovana i odluka o zabrani kretanja lica starijih od 65 godina jer početkom aprila slijedi redovna isplata penzija.

"Još nemamo detalje, ali razmišljali smo o tome da li da u određene dane u nekom periodu omogućimo i tim licima da se mogu kretati kako bi mogli realizovati svoje potrebe kao što je podizanje penzija, nabavka namirnica ili plaćanja računa", istakao je Višković.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđen 121 slučaj osoba pozitivnih na novi virus korona, od čega je u Banjaluci 81. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije