BiH

Članovi iz HDZ-a neće doći na sjednicu, skup u Briselu pod znakom pitanja

Članovi iz HDZ-a neće doći na sjednicu, skup u Briselu pod znakom pitanja
Foto: Arhiva | Članovi iz HDZ-a neće doći na sjednicu, skup u Briselu pod znakom pitanja

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH Bariša Čolak rekao je Srni da je bilo najava da bi u Briselu mogao biti održan sastanak o izmjenama Izbornog zakona, ali da još nema jasne informacije hoće li do toga doći i kada.

"Takva ideja je postojala i ona je došla iz briselskih krugova da se pokušao odganizovati još jedan sastanak na kome bi se pokušala naći rješenja jer je pitanje izuzetno važno. Očekujemo da će se to desiti, ali još nemamo informaciju o tome", naveo je Čolak.

On je istakao da članovi Radne grupe iz HDZ-a BiH neće prisustvovati sjednici ovog tijela koja je zakazana za sutra, jer to nije učinjeno u skladu sa Poslovnikom, te da su šanse za dogovor sve manje.

"Vrlo jasno je rečeno u Poslovniku da sjednicu saziva predsjedavajući (Alma Čolo - SDA), ali u dogovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg (Sredoje Nović - SNSD i Bariša Čolak - HDZ BiH) i zbog toga ne može biti ni održana", rekao je Čolak.

Čolak je dodao da "nema informaciju da je Čolo o sazivanju sjednice postigla dogovor s Novićem, a nije ni sa njim".

On je napomenuo da je mejlom obavijestio Čolo da ne može doći na sjednicu kao ni ostali članovi HDZ-a BiH (Borjana Krišto i Josip Brkić), jer takođe nisu u mogućnosti da se odazovu.

Komentarišući činjenicu da se sjednica Interresorne radne grupe zakazuje mimo Poslovnika, Čolak je rekao da je svaki komentar suvišan.

"Prije svega bi trebalo nas troje, predsjedavajući i dva zamjenika, da se dogovorimo da vidimo šta i kako dalje. To je najmanje što se moglo napraviti", ocijenio je Čolak, ističući da to nije prvi put da se tako radi.

Čolak je dodao da tokom rada Interresorne radne grupe nije urađeno ono što je bio zadatak tog radnog tijela.

"Nije postignut dogovor ni oko tehničkih izmjena, odnosno integriteta izbornog procesa, a ni oko izuzetno važnih stvari kada je riječ o sprovođenju odluke Ustavnog suda i presuda Evropskog suda, mada postoji još uvijek nekakva šansa, a dok postoji šansa čovjek se nada", ponovio je Čolak, dodajući da su šanse sve manje.

Čolak je napomenuo da je mnogo vremena izgubljeno i ocijenio da oko mnogih stvari nije postignut dogovor.

"Ne želim unaprijed reći da nije moguće postići dogovor, ali objektivno govoreći šanse su zaista sve manje svakim danom kako vrijeme prolazi, jer naprosto počeo je april, a vrijeme ističe", konstatovao je Čolak.

On je ukazao da sjednicu treba zakazati onda kada makar predsjedavajući i dva zamjenika mogu da se usaglase i, kako je pojasnio, bez toga ju je nemoguće održati.

"U posljednje vrijeme, na podsticaj službi iz Evropske komisije i OEBS-a, sjednice su održavane bez bilo kakvog kvoruma i praktično sa tih sjednica su izostajali ne samo članovi iz pojedinih stranaka, nego iz čitavog entiteta", naglasio je Čolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije