BiH

Čolak: Odluka o daljim koracima u rukama predsjedništva HDZ-a i HNS-a

Čolak: Odluka o daljim koracima u rukama predsjedništva HDZ-a i HNS-a
Foto: Arhiva/Nezavisne novine | Čolak: Odluka o daljim koracima u rukama predsjedništva HDZ-a i HNS-a

Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak očekuje da će poslije sjednica predsjedništava-a HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kao i Sabora HNS-a, biti puno jasnija slika o nastupu HDZ-a, uključujući i eventualni bojkot ovogodišnjih izbora ako ne bude dogovora o izbornoj reformi.

"U svakom slučaju mislim da, iako su šanse minimalne, ipak treba dati šansu još jednom pokušaju dogovora", rekao je Čolak za FTV.

On je naveo da će se HDZ odazvati pozivu ukoliko neko organizuje novi sastanak o izmjeni izbornog zakonodavstva.

"Mislim da SDA nosi jako veliku odgovornost za čitav ovaj proces. Ovo su jako ozbiljne stvari i politika ima svoje zakonitosti", rekao je Čolak.

Podsjetio je da bi novi pregovori bili bez prisustva međunarodnih predstavnika, Čolak je ocijenio da to može biti problem ukoliko učesnici pregovora ne shvate da je prijeko potrebno napraviti određene iskorake, odnosno sprovesti odluku Ustavnog suda BiH, odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali i obezbijediti integritet izbornog procesa.

Čolak je dodao da bi bez neophodnog iskoraka u reformi izbornog procesa BiH bila pred novim izazovima.

Sjednice Predsjedništva HDZ-a i proširenog Predsjedništva HNS-a zakazane su za ponedjeljak, a Sabora HNS-a za 19. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije