BiH

Ćorić: Još nije donesena konačna odluka o odlagalištu radioaktivnog otpada

Ćorić: Još nije donesena konačna odluka o odlagalištu radioaktivnog otpada
Foto: N.N. | Ćorić: Još nije donesena konačna odluka o odlagalištu radioaktivnog otpada

Ministar ekologije i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić izjavio je da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska gora bude lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada i da, ukoliko se to desi, BiH će moći izraziti svoje sumnje.

“Trgovska gora je lokacija koju Hrvatska razmatra, a što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, u konkretnom slučaju BiH, potpuno je opravdano da svaka zemlja brine o tome što je u njihovom susjedstvu, tu ne vidim nikakav problem”, rekao je Ćorić.

On je naveo da, ukoliko Hrvatska odluči da odlaže radioaktivni otpad na području Trgovske gore, BiH će u jednoj od faza procesa izgradnje odlagališta biti kontaktirana i moći će izraziti sumnje.

Ćorić je rekao da te sumnje moraju biti opravdane, te izrazio očekivanje da će se svi učesnici u tom procesu ponašati odgovorno, prenosi Hina.

On je istakao da će odluka o lokaciji odlagališta biti pažljivo razmotrena, te naveo da je činjenica da takva odlagališta postoje širom Evrope i da rade po najvišim standardima, uz najbolje tehnologije, pa "nisu nikakva opasnost".

Na pitanje šta će biti ukoliko se i dalje budu protivile vlasti u BiH, gdje je danas ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu održan protest, Ćorić je rekao da svakom odlukom nije moguće pomiriti sve stavove, te da uvijek ima nezadovoljnih.

“Ne prejudiciram odluku, pa ne mogu govoriti šta bi bilo kad bi bilo”, naveo je Ćorić.

Ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu danas su održani mirni protesti sa zahtjevom da Hrvatska ne gradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH.

Sa protesta, u organizaciji "Klajmet sejv Bosnija" i "Ekstinšen rebelion BiH", poručeno je da bi eventualnom izgradnjom odlagališta bilo ugroženo više od 300.000 građana BiH.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Do kraja avgusta treblao bi da bude završena kompletna procedura u vezi sa proglašenjem parka prirode "Una" koja je pokrenuta zbog najave Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora bude odlagalište, odnosno skladište radioaktivnog otpada.

Postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 27. maja 2016. godine Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije