BiH

Ćosić: Dolazak Porfirija događaj godine u Istočnom Sarajevu

Ćosić: Dolazak Porfirija događaj godine u Istočnom Sarajevu
Foto: N.N. | Ćosić: Dolazak Porfirija događaj godine u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da predstojeća posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija predstavlja događaj godine u gradu, te da će tom prilikom zamoliti da svojim autoritetom podrži završetak izgradnje sabornog hrama na Palama i početak izgradnje sabornog hrama u Istočnom Novom Sarajevu.

On je dodao da će sa patrijarhom Porfirijem razgovarati o brojnim temama koje bi trebalo da opredijele razvoj Istočnog Sarajeva.

Ćosić je podsjetio da će patrijarh srpski Porfirije u subotu i nedjelju, 16. i 17. oktobra, posjetiti Mitropoliju dabrobosansku povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Prema Ćosićevim riječima, uticaj patrijarha Porfirija je ogroman i svako njegovo zalaganje za jedno područje sigurno može da donese samo dobro.

"Znamo da je patrijarh uvažen i kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i u tom dijelu ćemo se založiti da pokušamo da podrška Srbije Republici Srpskoj, a time i Istočnom Sarajevu bude još veća i snažnija kroz njihovo prisustvo, ali i ulaganje u privredni sektor ovog područja", istakao je Ćosić.

Ćosić je izrazio nadu da će građani Istočnog Sarajeva, ali i regije, dočekati patrijarha i iskazati mu čast i poštovanje, jer je NJegova svetost dosadašnjim djelovanjem pokazao da to zaslužuje.

"Želimo da upoznamo patrijarha o tome da je Istočno Sarajevo mjesto koje okuplja sve Srbe iz ovog dijela Republike Srpske, da je to univerzitetski, privredni, kulturni, sportski centar. Naša molba prema patrijarhu će biti da ne zaboravi vjerujući narod ovog kraja, jer su Srbi iz Sarajeva, sada Istočnog Sarajeva, najviše propatili posljednjih godina i zaslužujemo i posebnu pažnju", rekao je Ćosić.

Ćosić je istakao da je Mitropolija dabrobosanska veoma značajna i zauzima posebno mjesto u okupljanju Srba, kako iz Istočnog Sarajeva, tako i cijelog područja na kojem djeluje.

"Drago nam je i da mitropolit Hrizostom obilježava ovaj jubilej koji će mu uveličati posjeta patrijarha Porfirija", rekao je Ćosić.

On je napomenuo da je ovo kontinuitet posjeta srpskih patrijarha gradu Istočno Sarajevo.

"Blaženopočivši patrijarh Irinej je dva puta dolazio u Istočno Sarajevo, te je bio na otvaranju obdaništa 'Patrijarh Pavle', a posjetio je i gradsku upravu. Takođe, i blaženopočivši patrijarh Pavle je posjećivao opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo", kaže Ćosić.

U subotu, 16. oktobra, u 16.45 časova predviđen je doček srpskog patrijarha u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Prema Ćosićevim riječima, u subotu će biti upriličen prijem u Mitropoliji, a potom je predviđena večera u Istočnom Sarajevu, gdje će imati priliku da upoznaju patrijarha Porfirija o značaju i funkcionisanju grada.

Ćosić je naveo da će u nedjelju, 17. oktobra, u 8.30 časova biti služeno jutrenje sa Svetom arhijerejskom litrugijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

On je dodao da je u nedjelju u 15.00 časova predviđen sastanak sa patrijarhom srpskim u Gradskoj upravi, kojem će prisustvovati i načelnici gradskih opština.

Ćosić dodaje da je nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena šetnja do Trga Republike Srbije, potom do Parka velikana, a patrijarh će posjetu Istočnom Sarajevu završiti posjetom crkvi koja se gradi na Jahorini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije