BiH

Čović: Bez HNS-a nema vlasti u BiH

Čović: Bez HNS-a nema vlasti u BiH
Foto: HDZ BiH | Čović: Bez HNS-a nema vlasti u BiH

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je večeras da je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto dobila plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda, te da u BiH nema vlasti bez stranaka HNS-a, koje će predvoditi taj proces.

"Mi smo i dalje u situaciji da nismo promijenili Izborni zakon i da brojniji narod u Federaciji BiH /FBiH/ može odvojiti 200 ili 300.000 glasova i birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH", rekao je Čović u izbornom štabu ove stranke.

On smatra da su i ovaj put jako pogriješili, prije svega, zbog BiH, njene budućnosti, djece i, uopšte, zbog evropskog puta i rješavanja bezbroj problema koje BiH ima.

"Siguran sam da ćemo, kada saberemo sve rezultate, moći vrlo jasno poslati poruku koju ću izreći - bez hrvatskog naroda, bez HNS-a, neće se moći voditi politika u BiH", rekao je Čović.

Čović je zahvalio i Krištovoj koja je, kako kaže, imala hrabrosti i mudrosti i iskustva da predstavlja hrvatski narod, kao i svima onima koji su je podržali na tom putu.

"Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerovatno posljednji izbori u koje ćemo ući, a da nismo riješili sva ustavna pitanja kada je riječ o funkcionisanju BiH. BiH ima samo jedan put - evroatlantski. BiH mora biti organizovana po mjeri sva tri konstitutivna naroda, a te narode moraju predstavljati legitimni predstavnici", napomenuo je Čović.

Na pitanje kako komentariše rezultate Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, rekao je da to treba da rade Izetbegović i Bećirović.

"Hrvatski narod je izabrao šta je htio, bošnjački narod što izabere - mi ćemo uvažavati. Isto tako i sa predstavnicima srpskim narodom. Mislim da je politika koju vodi Izetbegović davno poražena. Kako će to dalje ići, to oni najbolje znaju", naveo je Čović.

Prema podacima CIK-a na osnovu 54,73 odsto obrađenih biračkih mjesta, kandidat Borjana Krišto iz HDZ-a BiH osvojila 117.147 ili 51,36 odsto, a Željko Komšić iz DF 110.928 ili 48,64 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije