SP Qatar 2022.

BiH

Čović: Čini se da idemo u pravcu formiranja vlasti s osmorkom

Čović: Čini se da idemo u pravcu formiranja vlasti s osmorkom
Foto: Fena/HDZ BiH | Čović: Čini se da idemo u pravcu formiranja vlasti s osmorkom
Nezavisne novine

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da se čini da stvari idu u pravcu toga da će se fomirati koalicija osmorke i HDZ-a i da nakon uspostavljanja vlasti mora biti izmjenjen Izborni zakon da bi Hrvati birali člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Na pitanje da li su HDZ i osmorka novi koalicijski partneri Čović je kazao da će vidjeti, ali da se čini da ide u tom pravcu, prenose federalni mediji.

"Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Ono što sam ja vidio ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu kako bi ispoštovali sve rokove", rekao je Čović.

Smatra da imaju dovoljno kapaciteta da s osmorkom formiraju izvršnu vlast do Božića.

"Tamo gdje možemo u kantonima zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara", naglasio je Čović.

Dodao je da se sa "uzurpacijom" pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata mora rasčistiti trajno i zbog toga priča o Izbornom zakonu.

"Moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Ostavit ćemo neki period od tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Da razumijemo, bez nekih konferencija, okupljanja, to mora ova vlast biti svjesna da mora uraditi: To moramo kao deio reformi za kandidatski status uraditi", kazao je Čović.

Podsjećamo, juče je održan sastanak na kojem je prisustvovalo osam političkih partija koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka - usaglašen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije