BiH

Čović: Neću da se sastajem po kafanama, nema parlamentarne većine u FBiH i BiH

Čović: Neću da se sastajem po kafanama, nema parlamentarne većine u FBiH i BiH
Čović: Neću da se sastajem po kafanama, nema parlamentarne većine u FBiH i BiH

MOSTAR – Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je danas u Mostaru, da je dogovor njegovog kolege iz Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, predsjednika RS u Istočnom Sarajevu neprihvatljiv.

Kako je objasnio trenutni odnos u BiH su, takođe, neprihvatljivi, te da se u BiH svi problemi moraju rješavati dogovorom i konsenzusum.

“Odluke ne smiju biti na štetu bilo kojeg konstutivnog naroda”, naglasio je Čović i istakao da Dodik podržava stavove Hrvata.

Podsjećamo, u nedjelju u Istočnom Sarajevu zvaničnici BiH i RS održali su sastanak na kojem su postigli dogovor o kreditu MMF-a i mehanizmu koordinacije. Sastanku kojem je domaćin bio šef Delegacije EU u BiH Lars – Gunar Vigemark, prisustvovali su Izetbegović, Dodik, Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i premijeri RS i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Komentarišući sastanak sa Izetbegovićem, koji je trebao biti održan u jednom restoranu u Konjicu, Čović je rekao da je jedan od razloga što nije otišao na razgovore je to što je on trebao da bude u ugostiteljskom objektu.

“Ključni sastanci treba da budu u institucijama. Ne prihvatljivo je da takvi sastanci budu u kafanama”, naglasio je Čović i rekao da je spreman da razgovara sa Izetbegovićem, te da još nije određen termin razgovora.

Tvrdi da na nivou FBiH i BiH nema parlamentarne većine.

“Treba analizirati odluke koje su donijeli parlamenti FBiH i BiH. To pokazuje da većine nema”, objasnio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije