BiH

Čović: Izetbegović od FBiH pravi bošnjački entitet

Čović: Izetbegović od FBiH pravi bošnjački entitet
Foto: Arhiva | Čović: Izetbegović od FBiH pravi bošnjački entitet

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da razumije njegovu želju pa i, kako kaže, čvrstu političku odlučnost, da od Federacije BiH napravi bošnjački entitet po uzoru na Republiku Srpsku.

U odgovoru na Izetbegovićevo pismo, Čović kaže da lider SDA to pokušava razvlašćivanjem Doma naroda FBiH, koji bi po, kako navodi, njegovoj želji trebalo da bude bošnjački, "pod krinkom vaše vizije građanskog".

"Dakle, ne i hrvatski i srpski i svih ostalih građana Federacije BiH. Šta je to, gospodine Izetbegoviću, nego agenda za podjele, uzurpacija mira, Ustava, međunacionalnih odnosa, potkopavanje evropske perspektive BiH", pita Čović.

Istakao je da se ne može istovremeno naricati nad sudbinom BiH, a u stvarnosti opstruisati pregovore bez nuđenja kredibilnih rješenja.

"To definitivno nanosi štetu BiH i svim njenim narodima i građanima", naveo je Čović i dodao:

"Međutim, nezavisno od vaših javnih smislenih i besmislenih taktika i igara, želim da vas podsjetim da smo ipak mi oni koji imamo ključ uspjeha ili neuspjeha u svojim rukama i da niko drugi neće, niti može, niti treba da rješava probleme koji su primarno naša obveza".

Čović pojašnjava da to posebno ističe jer ponekad osjeća da Izetbegović toga nije do kraja svjestan ili da odbija tu vrstu odgovornosti zbog slabosti i liderskih problema koje, kako je naveo, evidentno teško rješava na ukupnoj bošnjačkoj političkoj sceni.

"Bilo kako bilo, izvjesno je da nije uputno koristiti ovu šansu za dogovor koju smo dobili, uz veliko povjerenje, podršku i iskren prijateljski odnos administracija EU i SAD, za naša lična ili stranačka pozicioniranja", naveo je, između ostalog, Čović, prenijela je sarajevska N1 tv.

Izetbegović je ranije svim liderima parlamentarniih stranaka uputio pismo u kojem je, između ostalog, upozorio na, kako je naveo, potrebu izbjegavanja bespotrebne javne prepirke i prikupljanja političkih poena na pitanjima koja su od životne važnosti za sve građane BiH i koja mogu odrediti sudbinu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije