BiH

Čović: Moguće usvajanje dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska Mišela

Čović: Moguće usvajanje dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska Mišela
Foto: Fena/Arhiva | Čović: Moguće usvajanje dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska Mišela
Srna

MOSTAR - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović najavio je mogućnost usvajanja dokument o izbornoj reformi prilikom dolaska predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela u Sarajevo, a vodeće zvaničnike u Hrvatskoj pozvao je da vode zajedničku spoljnu politiku, jer bi to doprinijelo popravljanju položaja Hrvata u BiH.

Čović je za petak najavio dolazak Mišela u Sarajevo, te nije isključio mogućnost da se tom prilikom usvoji dokument o izbornoj reformi.

"Što će sve biti sadržaj razgovora, ne želim nagađati, ali prema strukturi sastanka jasno je da je tema aktuelna politička situacija u BiH, izborni proces, kako osigurati da imamo što manje političkih problema u tome izbornom procesu. Ima nagovještaja da će se oko toga i neki dokument dogovoriti", rekao je Čović.

Čović je izjavio da cijeni zalaganje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, istakavši da mu je drago da je pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda u BiH.

On dodatno očekuje od svega da sve inicijative koje idu, pa i diplomatske kada su u pitanju Finska i Švedska, budu usaglašene unutar hrvatske spoljne politike jer tada imaju šansu za uspjeh.

Milanović je juče pozvao hrvatske političare iz BiH da se izjasne da li podržavaju njegove istupe kojima uslovljava članstvo Finske i Švedske u NATO izmjenom Izbornog zakona u BiH u korist Hrvata.

Na to je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio da se radi o neodgovornim egzibicijama koje neće pomoći Hrvatima u BiH.

Čović je istakao da ima redovnu komunikaciju s Milanovićem i Plenkovićem, te da očekuje da će se postići zajedništvo vodećih hrvatskih zvaničnika u vezi s popravljanjem pozicije Hrvata u BiH, prenose hrvatski mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije