BiH

Čović: Moramo promijeniti Izborni zakon

Čović: Moramo promijeniti Izborni zakon
Čović: Moramo promijeniti Izborni zakon

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je danas uvjerenje da će u narednom periodu biti izvršene izmjene Izbornog zakona BiH te poručio da je realno očekivati da BiH krajem ove ili početkom naredne godine dobije kandidatski status u EU.

Čović je istakao da su sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH u toku današnje sjednice Predsjedništva BiH razgovarali o dinamici izvršenja obaveza kada je u pitanju Upitnik Evropske komisije.

"I oko toga vrlo jasno smo stavili do znanja da postoji osjećaj da imamo određeni zastoj u realizaciji tog projekta obzirom da je Predsjedništvo BiH donijelo kroz svoj master plan vrlo jasnu odrednicu da do kraja trećeg mjeseca završimo odgovor na Upitnik. Procjena je da ako bi se nastavilo raditi na ovaj način, ovom dinamikom, teško da možemo stići ove rokove nego ćemo otići daleko od predviđenih vremenskih okvira", pojasnio je Čović.

Naglasio je da je prevođenje ogroman posao koji će potrajati mjesec ili dva. Računamo, istakao je, da u ovoj godini trebamo dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

"Za taj kandidatski status evidentno nam treba adekvatan Upitnik na koji ćemo sigurno imati određen broj dopunskih pitanja", naglasio je Čović.

Na sjednici Predsjedništva BiH su danas, prema njegovim riječima, utvrdili zaključak gdje traže od svih institucija u skladu sa ustavnim nadležnostima da sve odgovore stave u integrirani informacijski sistem jer će biti više od 20.000 stranica za prevod.

Upitan za Mehanizam koordinacije Čović je rekao da su sve tačke dnevnog reda jednoglasno usvojene.

"Oko toga nema problema u Predsjedništvu BiH. Što se tiče svih povjerenstava koja se trebaju uspostaviti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH nas je danas informirao da je taj posao završen i da su već obavili dva redovita sastanka svih nadležnih institucija sukladno Mehanizmu koordinacije. Sada je evidentan problem unosa svih materijala i svih odgovora jer odgovore sve imamo", pojasnio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Poručio je da je realno očekivati krajem ove ili početkom sljedeće godine kandidatski status.

Upitan o izmjenama Izbornog zakona BiH Čović je izrazio uvjerenje da će biti završena priča o ovoj temi jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti.

"Imamo odluku Doma naroda, imamo podnešen zahtjev što se tiče vitalnog nacionalnog interesa, a ono na šta ne možemo uticati je odluka Ustavnog suda BiH i vremenski okvir. Ja bih volio da se što prije donese kao takva, vjerujem da će ona biti pozitivna u onom smislu kako ja vidim. Nakon tog odgovora imat ćemo daljnju proceduru. U svakom slučaju ja sam uvjeren da taj posao moramo završiti sa sadržajem koji smo mi predali ili nekim sadržajem koji će uvažiti interes da jedan narod drugom ne bira predstavnike", rekao je Čović.

Kako je kazao, "mi ćemo svakako nakon izbora 2018. godine morati mijenjati Ustav BiH i oko presuda suda u Strazburu".

"Ovim smo željeli izbjeći bilo kakve probleme oko izbornih procedura u desetom mjesecu 2018. godine. Nadam se da ćemo mi sa svim kolegama koje danas misle drugačije naći adekvatno rješenje. Postoji jako puno modela, mi smo predložili jedan", istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, bitno je da predstavnici bošnjačkog naroda ne biraju predstavnike hrvatskog naroda.

Čović je kazao da bi bilo naivno da su izašli sa svojim prijedlogom, a da nisu osigurali neki plan B ili C.

Odgovarajući na pitanje o tome da li treba Dejton 2 Čović je kazao da je siguran da postoje puno onih koji vjeruju da današnja vlast svojim ponašanjem pokazuje da država ne može normalno funkcionisati, međutim, on misli drugačije.

"Nedostaje nam unutarnja stabilnost koja bi omogućila da na entitetskim i drugim razinama donosimo zakone kako bi sve agende koje smo sami sebi postavili reformske mogli izvršiti. Ne vjerujem da će biti Dejton 2", naglasio je Čović.

Poručio je da će se globalno mnoge stvari mijenjati u narednih šest mjeseci.

"BiH moramo sačuvati u jednom mirnom ozračju i istovremeno transformisati odnose svojim dogovorom uz pomoć prijatelja", dodao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije