BiH

Čović: Nabavka respiratora ukazuje na organizovani kriminal

Čović: Nabavka respiratora ukazuje na organizovani kriminal
Foto: N.N. | Čović: Nabavka respiratora ukazuje na organizovani kriminal

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenio je da nabavka respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH /FBiH/ ima obilježja organizovanog kriminala.

"Očito je da se ovdje govori o krivičnom djelu, pa čak i o obilježju organizovanog kriminala, ali pustimo nadležne institucije da se brinu o tome. Zvaničnici Hrvatskog narodnog sabora najoštrije su osudili ovakvo postupanje, profiterstvo, kao i konstantna nastojanja netransparentnog djelovanja", rekao je Čović za "Avaz".

On kaže da nabavku spornih respiratora treba da istraže nadležni, posebno Tužilaštvo BiH, te da odgovorni budu procesuirani.

"Moraju se utvrditi sva netransparentna postupanja i propusti pri nabavci respiratora, u ovom, očigledno, krivičnom djelu. Ukoliko se dokaže krivica, moraju se procesuirati svi oni koji su učestvovali u ovome", poručio je Čović.

Čović, koji je i lider HDZ-a, smatra da je napravljeno više propusta, te nepoštivanja zakonskih procedura i prilikom izmjene Federalnog štaba civilne zaštite.

"Vidite gdje nas je to dovelo? Upravo je taj Štab bez stručnih konsultacija i uključenog medicinskog kadra, stručnjaka, odlučivao u njihovo ime i vidite posljedice takvog djelovanja", rekao je Čović.

On kaže da je napravljen ozbiljan propust kojim su ugroženi ljudski životi.

Tužilaštvo BiH preuzelo je od Kantonalnog tužilaštva predmet, koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali 10,5 miliona KM.

Predmet je formiran nakon nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija "Srebrena malina", koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije