BiH

Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u narednih 10 dana

Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u narednih 10 dana
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u narednih 10 dana

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović najavio je da bi se u narednih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona "kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost".

Čović je naveo da je sinoć razgovarao s predstavnicima evropskih političara koji su došli u BiH kako bi pripremili još sastanaka, a sve u cilju pokušaja promjene elemenat Izbornog zakona.

Dodao je da su razgovori bili temeljni te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Plenković je u petak u Salzburgu rekao da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u FBiH "jer će bez toga biti funkcionisanje zemlje koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti".

"Mislim da smo se do kraja razumjeli kakve poteze trebamo vući u BiH", istakao je Čović, prenose federalni mediji.

Napominje da je HNS donio zaključke, a jedan od tih zaključaka, koji je, kako kaže na tragu Ustava i ustavnih ovašćenja, "omogućava da na neki način  svim pravnim i političkim sredstvima tražimo rješenje za BiH kada je u pitanju institucionalna, ali i organizacija i transformacija BiH".

"I s te strane mi nemamo dvoumljenja, bez obzira na to ko šalje neke druge poruke. Niti smo naivni, niti razmišljamo na bilo koji način o stvarima koje bi trebale urušavati BiH. Ono što mi predlažemo gradi BiH, daje šansu evropskoj BiH i na tome ćemo do kraja ustrajati što god tko misli", istaknao je Čović.

Poručio je kako ovo nije zamka za bilo koga, te da  nije prijetnja, ovo je, kako je kazao, "jednostavno traženje puta do moderne i evropske BiH".

"Bez hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog i legitimnog kojeg će predstavljati legitimni predstavnici u institucijama vlasti, a isto tako želimo i za bošnjački i srpski narod, nema BiH, nema evropske BiH, a mi ćemo učiniti sve da BiH ima svoju evropsku budućnost", poručio je Čović.

Čović smatra kako će pritisaka biti i od strane međunarodnih predstavnika, ali i "dominantno iz političkog Sarajeva koje se nalazi u jednoj svojoj začahurenosti u misli kako kroz građansku državu mogu napraviti bošnjačku federaciju, pa potom BiH".

"Jasno je da to nije BiH ona kakvu žele njeni žitelji. Jasno je da bar dva naroda i dobar dio bošnjačkog naroda ne želi takav pristup, praviti, ja bih rekao, neke 'fildžan državice' na prostoru oko Sarajeva. To ne treba bošnjačkom, ni hrvatskom i srpskom narodu u BiH, ali i svim građanima BiH", zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije