BiH

Čović: Opet je nekome stalo da se prepucava

Čović: Opet je nekome stalo da se prepucava
Foto: Arhiiva NN | Čović: Opet je nekome stalo da se prepucava

MOSTAR – Opet je nekome stalo da se prepucava. Rekao je to Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice odgovarajući na novinarska pitanja, od kojih je jedno bilo u vezi za nadmudrivanja je li Program reformi BiH Godišnji nacionalni program ili nije.

"Nadam se da to neće uticati na buduće odluke i da će sutra Zoran Tegeltija biti imenovan za mandatara Vijeća ministara i da će idući tjedan na Zastupničkom domu dobiti taj mandate, rekao je Čović u obraćanju medijima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru, prenosi N1.

"Ja sam optimističan da ćemo mi to završiti taj proces do 15. ili 20. decembra. Dogovor je da dokumenta nema u javnosti dok se ne uspostavi novo Vijeće ministara. Ne mislim da je bilo niti dobio, niti izgubio. Dobila je BiH i institucije BiH koje 13 mjeseci čekaju da se uspostavi vlast. Da će se išta spektakularno promijeniti, neće", kazao je Čović.

Čović je kazao da se na sjednici razgovaralo o pojedinačnim razgovorima oko formiranja vlasti, o Izbornom zakonu BiH, nadolazećim lokalnim izborima, te o aktuelnoj političkoj situaciji.

Upitan je li BiH u MAP-u, pošto se oko toga ne slažu članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić, Čović je odgovorio:

"A šta ako jeste, a šta ako nije. Mi se nalazimo u poziciji da se moramo boriti za svoje mjesto na našem evroatlantskom putu. Ja sam bio uvjeren da ćemo MAP aktivirati prošle godine i dobiti kandidatski status. Zato sam danas opet optimističan ako ovo Vijeće napravimo, a napravit ćemo ga, da pokušamo u petom mjesecu biti na stolu u vrijeme predsjedanja Hrvatske Evropskom unijom, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Da li smo bliže ili dalje od procesa? Mi smo u njemu. Sve relevantne odluke koje su donesene na NATO putu vrijede. Hoćemo li ikada ući u NATO, to ovisi od institucija BiH. Hrvatska strana tu nema dvojbi, srpska ima i to će se uvažavati", istakao je Čović.

Čović je kazao da će kandidati HDZ-a za državne ministre biti poznati nakon konsultacija sa Tegeltijom, te dodao da sa partnerima na Federalnom nivou razgovoraju o izmjenama Izbornog zakona i kako reorganizovati Vladu Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije