BiH

Čović: Političko Sarajevo zloupotrijebilo osjećaje ljudi

Čović: Političko Sarajevo zloupotrijebilo osjećaje ljudi
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Čović: Političko Sarajevo zloupotrijebilo osjećaje ljudi

MOSTAR - Nedopustivi su spinovi kakve sam doživio u zadnja dva dana od politike iz Sarajeva koja je grubo zloupotrijebila osjećaje ljudi koji su žrtve rata, kazao je u petak u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Komentarišući nedavna događanja u parlamentu BiH, Čović je ustvrdio kako je u javnosti stvorena lažna priča o onome što se događalo na sjednici Doma naroda.

"Napravili smo grešku jer smo prihvatili da ne izlazimo u medije dok traje proces razgovora, nego da u medije samo izlaze predstavnici Europske unije i američke administracije, i tada je stvorena lažna priča kako su Hrvati, odnosno nas troje iz Doma naroda, radili na poništenju zakona o negiranju genocida u Srebrenici", kazao je Čović.

Dodao je kako se u parlamentu nije glasovalo o poništavanju zakona o zabrani negiranja genocida, jer takav zakon niti ne postoji, već samo odredbe Kaznenog zakona.

"Mi smo se izjašnjavali o zaključcima HDZ-a i SNSD-a. Tražili smo rješenje koje bi dovelo do zakona koji će na sličan način odgovoriti na pitanje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, jer je evidentno da se nametnuti povući neće", dodao je Čović.

Naglasio je kako Hrvati imaju isključivo svoje interese koje će štititi.

"Ne zanima nas strategija niti separatista niti unitarista. Želimo očuvati domovinu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije