BiH

Čović: Postoji mogućnost dogovora s Izetbegovićem o Izbornom zakonu

Čović: Postoji mogućnost dogovora s Izetbegovićem o Izbornom zakonu
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | Čović: Postoji mogućnost dogovora s Izetbegovićem o Izbornom zakonu
Srna

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da postoji mogućnost dogovora s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o izmjenama Izbornog zakona.

"Optimistični sam realista. Ako lično ne vjerujem da je moguće napraviti dogovor, onda ne mogu ni predstavljati narod u razgovorima s kolegama, ali i međunarodnom zajednicom. Izborni zakon sada se treba riješiti, to je minumum", izjavio je Čović za "Večernji list", izdanje za BiH.

Za njega bi to, kaže, bio dobar početak, a mogao bi se izgraditi racionalniji sistem, jer je sadašnji preskup.

Čović smatra da razgovori s Izetbegovićem idu u dobrom smjeru, da postoji potpuno razumijevanje da Hrvatima ne treba da se biraju predstavnici ni u Domu naroda ni u Predsjedništvu.

Prema njegovim riječima, ne može Centralna izborna komisija (CIK), ovako nelegalno i nelegitimna, biti zakonodava, a to je cilj nekima, da se ne sprovedu izmjene Izbornog zakona kako bi CIK arbitrirao.

Na pitanje koja su rješenja Izbornog zakona o kojima bi se Hrvati i Bošnjaci mogli usaglasiti, te hoće li ih Srbi pratiti u tome, Čović je naveo da je, kada je riječ o srpskoj strani, njihov stav jasan.

"Sve što se dogovori u FBiH, a to se tiče i dvojice članova Predsjedništva i delegata za Dom naroda, oni će podržati. Rješenja za izmjene Izbornog zakona postoje i sva se nalaze na stolu. Sada je do svih nas koje odabrati", dodao je Čović.

Komentarišući posljednje poteze srpskog člana Predsjedništva, Čović je objasnio da je iz razgovora shvatio da Milorad Dodik želi da zaštiti Dejton, odnosno ustavnu poziciju Republike Srpske.

"S njim sam se čuo u dva navrata. Želio mi je objasniti svoje poteze, a ja sam ga informisao o susretima koji se očekuju oko izborne reforme i pregovora političkih stranaka", istakao je Čović.

O smjeni glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić je rekao da je to tema koja je već potpuno nestala, ali je istakao da je način kako je vođen taj proces, s najavama iz Sarajeva kako će se to desiti, nešto najlošije što se dogodilo u BiH.

On je istakao da se time ruši BiH, a pravosuđe, kao treći stub vlasti, mora biti nezavisno o bilo kojoj politici, ne smije se imati osjećaj da neko vlada tim polugama. "Onda je to parasistem i o tome sam razgovarao s Izetbegovićem", naveo je Čović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije