BiH

Čović: Praksa preglasavanja Hrvata mora biti zaustavljena

Čović: Praksa preglasavanja Hrvata mora biti zaustavljena
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Čović: Praksa preglasavanja Hrvata mora biti zaustavljena
Srna

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Čović rekao je danas u razgovoru sa delegacijom Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu da praksa preglasavanja hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH mora zauvijek biti zaustavljena.

Tokom razgovora o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu pregovaračkog procesa i potrebi izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je istakao da su pojedini predstavnici bošnjačkog naroda usredsrijeđeni na trošenje vremena, bez stvarne želje za postizanjem dogovora koji bi značajno stabilizovao situaciju u BiH.

Čović je upoznao delegaciju sa izazovima u pregovaračkom procesu, ističući da su hrvatski predstavnici bili konstruktivni pregovarači i jedini koji su dostavili više prijedloga koji u potpunosti sprovode i odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Prema njegovim riječima, BiH mora hitno napraviti iskorak na svom evropskom putu, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Predstavnici Evropske narodne partije istakli su potrebu stabilnosti BiH i naglasili da ravnopravnost hrvatskog naroda nije i ne može biti upitna.

Oni su apelovali da bude postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama, te naveli da je to važna komponenta za napredovanje na evropskom putu koji je budućnost BiH.

Delegacija Evropske narodne partije, koje boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH, sastoji se od poslanika Manfreda Vebera, Andreja Kovačeva, Davida Mekalistera, Paula Rangela, Rase Juknevičiene i Željane Zovko.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije