BiH

Čović: Realizovati reforme da se ne bi govorilo o razlazu

Čović: Realizovati reforme da se ne bi govorilo o razlazu
Foto: Ilustracija | Čović: Realizovati reforma da se ne bi govorilo o razlazu
N.N.

SARAJEVO - Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da treba realizovati reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu, te obezbijediti da se poštuje Ustav.

Govoreći o neslužbenom diplomatskom dokumentu "non paperu" koji je upućen u Brisel, Čović je rekao da je "jasno da je neko nešto zapisao negdje, ali da je teško reći da li je li baš onako kako se predočava javnosti".

"Vidite da imate i tu demanti, pa onda zašto spekulisati o nečemu što niko nije vidio, a naziv ima upravo takav da bi se spekulisalo oko toga", rekao je Čović novinarima u Kiseljaku.

Ovaj iz Hrvatske koji je došao u četvrtak preko ministra inostranih poslova, kaže Čović, vrlo je jasan i ide uz podršku još nekoliko članica EU.

"Juče je dobio punu podršku, ali na isti način je dobio usaglašen tekst kada je u pitanju američka administracija", rekao je Čović.

On kaže da su slične poruke koje upućuju na reforme da ne bi govorili o razlazu u BiH, te da se treba obezbijediti da se poštuje Ustav.

"Ako poštujemo Ustav, onda je sve, po mojim mjerilima u redu, a ako se nešto treba mijenjati u Ustavu, onda se po ustavnim procedurama trebamo dogovoriti kako to eventualno promijeniti", dodao je Čović.

On smatra da su male šanse da se u Ustavu nešto promijeni, osim eventualno sitnih korekcija, te da je neophodno postići dogovor o tome kako obezbijediti legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH.

"Lično ću u ime politike koju predvodim, a to sam i juče vrlo jasno rekao, učiniti sve da hrvatski narod bude do kraja jednakopravan na svakom pedlju BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici", istakao je Čović.

On je naglasio da snažno zagovara integracioni proces BiH i da s tim u vezi očekuje da će biti postignuti ključni dogovori.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije