BiH

Čović: SDA još dva mjeseca može manipulisati

Čović: SDA još dva mjeseca može manipulisati
Foto: N.N. | Čović: SDA još dva mjeseca može manipulisati

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je aktuelna bošnjačka politika više nego neodgovorna i da bi se odugovlačenje u vezi sa formiranjem vlasti moglo održati još mjesec-dva, nakon čega SDA više ne bi mogla manipulisati.

"SDA je tobože, šest mjeseci tražila partnere za vlast, čak iako im nije trebao nijedan partner jer su imali dovoljno ruku sa nama i SNSD-om u parlamentu", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ključni momenat je kada predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić postane predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH jer bi po automatizmu morao podnijeti ostavku na čelu Savjeta ministara.

Čović je za današnji "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da je SDA vješto razradila model u kojem je kod Bošnjaka pridobila nekoliko stranaka koje su se predstavljale kao lijevo orijentisane, istovremeno imajući podršku SDS-ovih kadrova u Savjetu ministara, prije svega ministra bezbjednosti Dragana Mektića, kako bi pravili štetu SNSD-u.

"I ti ljudi su portparoli takve SDA politike. Slično je i kod Komšića koji je rezultat jedne takve bošnjačke politike", ocijenio je Čović, koji je i lider Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

On je istakao da je za SDA ključna igra kako držati policijski i obavještajni sektor pod kontrolom.

"Taj je sektor danas potpuno u rukama jednog naroda, stranke, a moguće čak i jedne ili dvije osobe. Oni vjeruju da su izgubili `nadzor` nad tužilaštvima, Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, sudovima i zbog svega toga sve ove afere proizvode kako bi skrenuli pažnju i uvijek drugog okrivljivali", upozorio je Čović.

On smatra da SDA, a time i bošnjački narod, danas ima potpuno paralelan sistem kada je riječ o policijskoj i obavještajoj strukturi.

"To nije tajna. Tako djeluju i rade", rekao je Čović, podsjećajući da taj sistem niko ne nadzire.

Prema njegovim riječima, političko Sarajevo nastoji da spriječi Hrvate u Federaciji BiH da o bilo čemu odlučuju, odnosno da ih svede na status kulturno-umjetničkog društva.

Čović je dodao da se do razmišljanja o trećem, hrvatskom entitetu može doći samo neodgovornom bošnjačkom politikom.

"Naglašava se, tobože, veza između nas i predstavnika srpskog naroda, medijski brutalno i na svaki drugi način", rekao je Čović.

Navodeći da HDZ održava korektan odnos sa predstavnicima srpske strane i izbornim pobjednikom SNSD-om, Čović je rekao da to isto želi i sa SDA.

Lider HDZ ističe da Hrvati u BiH ne treba da izaberu ni srpsku ni bošnjačku stranu u jer bi to značilo poraz za sva vremena - i Hrvata i politike koju ta stranka gradi.

"Svi treba da razumiju da Hrvati u BiH moraju imati uravnotežen odnos prema Bošnjacima i Srbima. To je jedini spas", rekao je Čović.

On očekuje da će se nakon rješavanja pitanja samoproglašenog Kosova, za koje vjeruje da ulazi u završnu fazu, početi rješavati i pitanje BiH.

"Nadam se da će se nakon toga uspostaviti posve drugačiji odnosi. Kada se to dogodi, imaćete čistu situaciju sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, bez obzira na određene unutrašnje podjele. U Albaniji se takođe stvari dinamiziraju i tamo će se dogoditi promjene", zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije