BiH

Čović: U BiH ne funkcionišu ni izvršna ni sudska niti zakonodavna vlast

Čović: U BiH ne funkcionišu ni izvršna ni sudska niti zakonodavna vlast
Foto: Anadolija | Čović: U BiH ne funkcionišu ni izvršna ni sudska niti zakonodavna vlast

MOSTAR - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da u BiH ne funkcionišu ni zakonodavna niti izvršna vlast, ali ni pravosuđe.

"Pogledajte kako funkcioniše pravosuđe. Pogledajte šta imamo u tim institucijama, to nije pravna država u kojoj bi iko želio da živi. Moramo napraviti red. To je način da opet sjednemo zajedno. Drugog puta nema. Ovdje se ništa ne može desiti dok ne sjednu svi legitimno izabrani predstavnici i ne donesu odluke kroz zakonodavnu i izvršnu vlast kako bi država počela da funkcioniše i dobije kandidatski status", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Govoreći o očekivanjima od izbora, Čović je rekao da će HDZ dobiti načelnike i gradonačelnike gdje god Hrvati imaju većinu, bez obzira na sve što radi Centralna izborna komisija BiH.

"To što se radi izlazi iz konteksta normalnog, slobodnog funkcionisanja izbornih aktivnosti, što je osnova. Znali smo da se to radi i zato smo i reagovali na metodologiju, ko je i kako izabran. Većina njih čini strukturu jedne političke opcije, jednog političkog razmišljanja, što je porazno", naveo je Čović.

On je rekao da je na sjednici Predsjedništva HNS-a razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona i obilježavanju 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, te lokalnim izborima.

Čović je istakao da očekuje da se razgovori sa SDA obave do polovine decembra, a sve na tragu sporazuma koji su potpisali u Mostaru, o čemu su svjedočili međunarodni zvaničnici, američka administracija, britanska administracija, EU, OHR i OEBS.

"Moramo pokazati vjerodostojnost, jer zašto sjedati više oko bilo čega ako ono potpisano nismo u stanju sprovoditi. Očekujem jako puno, s tim što se ne zanosimo, razgovor dvije stranke nije rješenje bilo kog problema. Mi ćemo svakako nakon 15. novembra imati razgovore, moguće sa ovim istim ljudima koje sam spomenuo. Mi moramo iduće godine u prvih šest mjeseci u parlamentu završiti priču o Izbornom zakonu i to mora biti preduslov našeg kandidatskog statusa", naveo je Čović.

On je najavio da će HNS kroz dvadesetak aktivnosti govoriti o navršavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kako bi ukazali na neefikasnost BiH i vidjeli koji su problemi, ali i naznačili one koji "brutalno ruše Ustav BiH" pozivajući se na rušenje konstitutivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije